Rasa penat burn out

Hi semua mommys, pernah tak korang rasa burn out sampai rasa fedup masa pregnant? Mcm mna nak motivate diri ye? Sbb sy kbykkn rasa down, burn out, penatttt sgt sbb hadap alahan byk makanan x dapat masuk, tido pun susah, HB rendah stiap 2 minggu nak cucuk ambik darah.. and mcm2 lagi smpai rasa mcm taknak pregnant lagi mcm sengsara lah mcm ni smpi pandai nangis tibe2 sebab rasa mcm penat sgt fizikal mental 😭😭😭😭😭 btw sy baru 3 bulan pregnant & first child..

29 Balas

takpe sis bila nak nangis, nangis je. bagus kita nangis, keluarkan hormon stress tu. ramai yang macam ni bila pregnant. kita je tak tahu sebab masing2 tak tunjuk kan ye lah selalunya yang indah2 je orang share especially di socmed. luahkan kat suami atau orang terdekat, jangan simpan. bila masuk 2nd trimester doa2 semua tu makin elok ameen. nanti bila jumpa baby, inshaAllah terubat semua penat tu 💪🏻💪🏻💪🏻

sis, sy pon alahan, mual, muntah, xlalu mkn, kna admit ward, lapar tp xtaw nk mkn apa, kencing kotor, gdm, keputihan tp sy bersyukur Allah kurniakan sy kandungan ke 3 lps Allah amik 3 org anak syurga sy..stiap kali sy alahan sy akan bersyukur alhamdulillah anak sy sihat.. alhamdulillah Allah rezekikan sy rasa pengalaman mengandung pd tahun ke 2 sy kawen..kwn2 kt tmpt kerja ada lg yg masih menunggu zuriat lps 5 tahun kawin

Samaaa saya pun rasa mcm tu penat pregnant lepas tu mcm2 masalah kena refer pakar la then annoying setiap kali checkup kk nk ambik darah. Kdg2 baby kick pun sy rasa tak excited sebab terlampau penat. Duration 9 bulan tu sgt lama bagi sy so kalau siapa2 cakap sekejap tu sy mmg annoyed. Tapi takde pilihan kena hadap juga. Sy doakan sis kuat & dipermudahkan urusan ya

4w ago

sama kte sis..9 bulan tu lama nak hadap dgn sangkut gdm 2 minggu sekali wajib check up kat kk.. skrg dah 26w..moga semua ibu² mengandung diberikan kekuatan menghadapi hari² mendatang dan dipermudahkan segala urusan sehingga bersalin..aamiin

Sy pun sama haritu feeling xnk mengandung lgi dah .. bila doc kata ada fibroid, polips, gdm, hb low Suma tetibe dtg serentak..3x bleeding spotting Suma ada.. smp pikir byknya dosa AK.. Alhamdulillah, beransur2 selesai masalah satu per satu.. bykan berserah pdNya..n tawakal je ..Dia y akan uruskan masalah2 kita bila kita redha Suma benda..

Tu semua normal sis. Semua ibu akan rasa mcm tu. Even sy yg boleh katakan tkde la teruk alahan tpi diuji dari segi lain. Tkde apa boleh buat melainkan kena hadap je. Sy 1st trim diuji bleeding kena bed rest. Apa2 pun peranan husb sgt penting time ni. Harap sis dpt lalui nya. Jgn terlalu fikir penat, susah. Enjoy je journey tu.

Paham... kte rse susah sbb bdn kte x mcm dlu2 kn.. tp pcayalah awak fasa nie akan cpt blalu.. normally ble da 4 bln ke ats, alahan akan hilang & awak akn rse back to normal.. bab amek darah tu kne sabar je la.. aggp je la nie psediaan mental & fizikal sblum baby lahir.. nant ujian nye lain plak..

Sabar tau awak. Memang orang lain, lain ragam nya masa pregnant. HB tu cuba ikhtiar minum jus delima ke apa ke, if susah nak makan ubat. Saya pun selalu HB rendah, so far amalkan jus delima & ubat iberet, Alhamdulillah la hb borderline hahaha. Tak tinggi mana pun, tapi doc kata ok.

Saya pun first anak and penat sangat dengan morning sickness non stop. Sampai rasa hampir nak give up and rasa penat dengan semua benda. Tapi fikir rezeki ni tak semua dapat waktu tu baru rasa nak jaga baby elok elok. Take care all mummyys we can do it insyaAllah 🤍🤍

awk x keseorangan sis..sy tgh mngalami..dgn angin gastrik lg,pening mual loya,nk mkn ape bnde pun xbley..bau2 jgn ckp la mmg mnyampah ase..nk tdo pun ssah..bdn x slesa,x sdap..rasa give up smp ckp ngan suami cukup la yg ni last..serik xmau da mngandung..

tgh merasa... sy baru 3 bulan , ad anak 2 org kecik2 bawah 5 tahun.. rase penat teramat sgt mual2 lg.. sy selalu berdoa supaya Allah gantikan penat sy ni dgn lahirnya Anak yg soleh solehah. amin....