Anak susah nak tidur awal

Salam semua nak tanya oendapat korang . Saya first mom.. bila dah penat seharian jaga anak , saya rasa badan saya penat sangat rasa bisa2.. sy bgun seawal 4 pagi tuk siapkan bekal suami anak bangun awal seawal kul 6..pagi .. Jadi bila seharian dia xtidur lama dua @ 3 jam terasa penat sgt .. sampailah ke malam .. salahkan ke tindakan mama marah anak suruh tidur. Dia rasa kena marahla tp saya rasa nak tegur je walaupun dia xfaham tp bila dia nangis tu rasa mcm dia takut then kita puas sebab rasa diri sendiri ni xckup rehat xckup tidur .. nak2 time malam lg kena masak .. makan sendiri dan husband plak .. anak saya bru nak masuk setahun malam kul 9 bru nak tidur penat sangat saya ni rasa burn out kalau dia macam ni . Tp adakalanya dia okay je .. skrg ni nak hadap dia x okay ni rasa nak hentuk je kepala sendiri sebab terlampau penat

4 Balas

Salam sis. Saya pun first mom, anak umur setahun sebulan. Alhamdulillah. Saya housewife jugak. Pastu jenis tak suka tengok rumah bersepah. Masa mula mula ada anak dulu, saya senang stress sebab uruskan rumah, sakit hati sentiasa sebab rumah asik bersepah. Husband saya WFH, dia memang rajin tolong, tapi kalau saya nampak dia kemas tak bersih, saya jadi lagii stress! Lepas tu saya dengan husband duduk bincang. Sebab saya stress sampai susu saya drop banyak. Rasa burnout. Tak stop, jaga baby, susukan baby, kemas rumah, saya ada kucing sekor yang very demanding, nak jaga keperluan dia lagi, kadang menangis jugak. Anak pulak sentiasa nak berdodoi, jenis tidur lambat jugak. Anak saya sampai sekarang tidur jam 10-11 malam. Lepas bincang dengan husband, husband saya nasihatkan, untuk cuba adapt dengan situasi. Kalau rasa cara sekarang buat saya stress, dia suruh tukar, kain kotor banyak tak sempat basuh? Husband akan basuhkan atau dia sendiri pegi dobi pukul 1-2 pagi pun dia akan pegi. Baju tak lipat? Biar, kalau ada masa, nak lipat, lipat. Kalau taknak, biar dulu. Masak bila saya rajin atau sempat. Kalau tak, tak payah masak. Rumah bersepah? Kemas bila ada masa, adapt dengan situasi baru, ada anak kecik, rumah akan sentiasaaaa bersepah. Tak akannnn bersih kemas macam masa duduk berdua dulu. Ini proses menjadi ibu & ayah. Selain kita cuba faham perasaan baby, journey ni pun journey yang baru untuk si ibu & bapa, jadinya kita bertiga ni sama sama belajar macam mana nak kawal emosi, macam mana nak tackle problems. Betul, anak ni sekejap je membesar. Jangan dimarah anak yang innocent ni, dia cuma menjadi how a baby should be, dia tak tahu apa apa. Tapi bila kita marah, ada effect pada dia. Dia belajar dari apa yang dia nampak. Cuba la bincang dengan suami sis, inshaAllah ada jalannya. Sekarang saya sangat enjoy besarkan anak saya. Tengok every milestone yang dia reach, masyaAllah, sesuatu yang luar biasa. Walaupun tidur malam lewat, ada masa banyak kali jugak dia terjaga tengah malam, kadang saya cuma dapat tidur sekejap je. Tapi husband saya banyakk bantu bila dia tengok saya penat. Banyak benda yang saya tukar lepas jadi ibu ni. Sentiasa ingat dalam hati, keadaan ni bukan kekal, as baby membesar, things will get back to how it were before. Jangan stress sangat sis, buat kerja semampu sis je. Tak sempat hari ni, buat esok. sis kena happy dulu, baru sis boleh jaga baby dengan lebih baik & penuh kasih sayang. InshaAllah. Kami doakan. Semoga semua urusan sis dan keluarga dipermudahkan oleh Allah. 🌷

Sis, saya pun housewife and anak first. Anak kita sebaya umur baru masuk 1 tahun. Anak nk membesar mmg byk explore mcm mcm and time tidur tk menentu, saya selalu buat mana yg mampu je and mana yg sempat je. Sis pun kena la bincang dgn suami bab ni, means kdg tk sempat nk masak ke nk basuh baju ke lipat baju atau buat kerja lain mintak suami tlg buatkan atau buat sama sama masa anak dah tidur mlm. Hal ni kena masing masing give & take bertolak ansur. Kalau tk larat masak beli je, kalau nk masak juga masak simple simple, siang buat aktiviti dgn anak, main dgn dia bg sampai dia penat, kdg saya jemur baju pun anak teman, saya lipat baju pun anak teman, saya masak pun anak teman. Sambil buat kerja rumah sambil borak dgn anak, main main dgn dia & layan dia. Jgn anggab anak tu beban, anak ni cepat membesar jadi sis kena enjoy je moment. Nanti dah besar awk akan rindu semua tu. Apa apa pun jgn simpan sorang, luahkan dgn suami, pillow talk, jgn stress stress, jgn lepaskan marah dkt anak. Cuba pandang muka anak sis masa tidur, kesian dia kena jadi tempat lepas marah dan penat kita. Pahala kita jaga amanah Allah. Saya pun masih belajar, faham burn out. Kalau stress duduk rumah sebab buat rutin yg sama, cuba kdgkdg ptg bawak anak ke taman, bagi dia belajar dgn alam. Ptg ptg bagi dia pijak rumput, layan dia main. Kang mlm lepas mandi menyusu mesti dia tidur lena. Sis pun masa tu bincang la dgn suami buat kerja sama sama, mintak suami urutkan kaki ke badan ke. Awk boleh buat! Sabar ye sis. Jgn lepas marah dkt anak yg tk faham apa apa, nanti anak trauma.

6mo ago

sy setuju dgn pendapat mommy ni. cumanya sy berbeza dgn mommy dn tt. sy mommy yg berkerja dan pjj dgn husband. sy mempunyai 2org anak. anak 1st berusia 2tahun 9bulan dan yg 2nd berusia 11bulan++. mostly anak2 sy yg handle. sy berkerja isnin sampai sabtu. masa kerja sy 7.20pg - 6.30pm. sy bangun seawal 5pg utk siapkan anak2 hantar ke pengasuh. travel ke tempat kerja sejauh 55km setiap hari. sy buat sama mcm mommy ni bg pendapat. baju2 sy & anak2 basuh 2@3x seminggu. bila raga betul2 penuh. lipat bila sy rajin. tak rajin sy letak dlm raga elok2 je. utk masak pula. sy masak bila sy larat. xlarat sy beli. utk 2nd baby punya makanan setiap hari ahad sy akan masak siap2 utk seminggu mkn dirumah pengasuh. jadi xde la sy tekejar2 nak masak hari2. bila husband balik baru sy rasa sy boleh bernyawa. sbb ada masa utk diri sy. anak2 totally dia. dr a to z. mandi, basuh berak, bagi tido, bg susu, makan semua dia buat. basuh baju sidai baju pon dia akan buat.

Sye pun housewife bngun awal..tpi dh terbiasa..ank sye bngun kul 6 tpi nnty kul 9 dia tido blik..bngun kul 6 kul 7 sye dh bgi mndi bagi susu..bawak main skjp ..lepastu bgi srapan knyang”den bila knyang dia ngantok..ank sye tido,sye pon tid skali rehatkan badan sbb dh bngun awal..masak plk palinh awal tuk mkn mlm kul 4ptng sye dh masak..dh siap smua bru blh rehat…kita kt umh kena pandai atur masa kita sis..sye kalau dh mlm mula la nk basuh kain siap”kan smua..besok pgi tinggl masak tuk suami and layan anak..

waktu tdo siang anak lme ke? last tdo sblum mlm pukul berapa? Ye paham penat nye tu.. Tp sis, cbe buat mne yg tmampu.. mcm bekal tu mgkin bley msk lewat sikit/ menu simple.. x pun msk mlm, pg just panaskn je... x pun on certain day just bli je.. nk kawal anak bley tp 2 la kdg2 ade je hri yg dia x nk bg kerjasama.. so kte kne tukar cre kte la plak..