Luka bersalin

Hi semua mommy2.. nak tanya luka bersalin normal ambil masa berapa lama ya nak baik.. saya hari ke 24 macam ada rasa pedih2 🥲 risau lah.. normal ke rasa macam tu? Last nurse cek hari tu.. benang masih ada dia kata..

3 Balas

Normal sis, ada yg cpt ada yg lambat. sy ambil masa 2 bulan baru btl2 kering tumbuh isi semua. Sis ambil ja byk vitamin C bagus utk sembuh luka, cth mkn oren. Selagi msih xda nana pn ok lg. Sentiasa pastikn luka tu kering. Klu sy dlu Dr x suru letak krim/gel atau cuci dgn air garam juga, suru guna air paip biasa ja.

Jaga hygiene penting. Tukar pad every 2 or 4 hours. Sentiasa keringkan luka tu before pakai pad. And paling bagus buat rendaman air garam. Saya hampir 3 weeks nak elok. Lepas buat semua ni cepat je benang luruh & dah baik dah

depend pd org .. sy 2 mggu luka da baik ..biasa pedih sbb luka da nk okey ..boleh mtk suami tgokkan atau tgok sendiri guna crmin tgok luka da bercantum atau belum