Baru atau sudah lama?

Hi semua, minta pendapat semua jawab kemusykilan saya. Bulan jun saya lewat period 4 hari. lepas tu datang period macam biasa 7 hari. period 3 hari normal flow, lagi 4 hari hanya keluar sikit2. masuk julai lewat period 2 hari, saya terus buat upt test, naik double line terang macam dalam gambar. Soalan saya, kalau macam ni baru pregnant atau dah lama sebenarnya? Patut ke saya pegi scan dalam masa terdekat?

Baru atau sudah lama?
18 Balas

saya rasa kalau nak tau exact bila hanya boleh dapat dari scan. boleh bagitau sonographer kata period lambat waktu bulan 6 tapi ada pendarahan selepas tu. boleh ja kalau nak p scan awal tapi mungkin akan nampak kantung saja. bergantung pada minggu kehamilan. kalau sis boleh tunggu dan takda pendarahan lagi, saya sarankan tunggu dalam sebulan lagi baru scan. tapi kalau sis nakkan juga ketenangan dan kepastian boleh ja p scan awai. boleh juga pastikan kandungan ok ka atau diluar rahim ka atau apa. so takda betui atau salah. semoga urusan sis dipermudahkan. tahniah ya! semoga baby dan mummy sihat!

Sy dulu mcmni juga..keluar drh ingatkn period tp rupanya pregnant sbb sy alahan teruk dgn tiba2.bila test double line pekat mcmni.doc ckp drh yg keluar tu drh implantasi bkn period.sy terus pergi scan sbb nk tgok kandungan ok ke x sbb bnyk drh keluar

Sy pernah macam ni.. bulan 7 tahun lepas delay period 5 hari.. pastu period macam biasa.. bulan 8 tunggu sampai delay period 7 hari baru check upt naik double line terang.. sy start prgnant bulan 8.. bukan bulan 7.. bulan 7 tu kira period

2mo ago

Saya pon harap saya macam ni, so saya tak la terlepas banyak benda sangat and boleh kawal pemakanan saya untuk tumbesaran baby

sy selagi tak scan,selagi tu risau je nak excited sgt.bagi sy 6w dah boleh scan..tengok sama kandungan dalam rahim atau luar rahim lebih selamat cek awal. soal baby nampak ke tak nampak tu mmg kena bersabar je hingga 10w-12w atau terpulang

2mo ago

Hi awak. Awak macam saya jugak. Kalau ikutkan boleh je try buat upt test and confirm scan dekat klinik kalau 4 weeks dah. Ada sesetengah urine dia sensitif, thats why naik terang. Better go check dulu

Kira dri last dtg period..klu nk scan 10minggu cantik nk tgk baby.. slalu org ckp 8minggu tp x smua org sma kdg 8minggu msih ssh nmpk lg klu scan biasa..kcuali scan bwah tu blh la nmpk

2mo ago

Tula better check time 10 minggu pendapat sy

pekat tu most probably dah lama. better gi scan asap. kut2 period haritu sebenarnya early pregnancy bleeding sebenarnya. tahniah sis.

2mo ago

kalau dah atas 9w pun memang akan makin cair sebab HCG makin turun. sebab tu lepas first trimester selalunya alahan makin kurang.

tak tentu juga. saya bru lewat period 3 hari pun pekat mcm dlm gmbr yg awk tnjuk ni jugak. masa tu baru 4weeks sbb priod sy regular je

Try scan. Saya jenis period regular lewat sehari pun upt dah terang. Scan baru 4w+ sampai doctor ingatkan kembar

saya terang mcm nie. bile scan bawah doc ckp 4w baru🤗 Doakan saya dan baby ye. TTC 9tahun❤️

kena check dgn Dr O&g kalau ada kantung . nanti doc ukur saiz. Plus x sure lmp ni lagi kena check