beg hospital

Hi semua. Boleh tak tolong suggestkan list barang2 yg perlu utk letak dlm beg utk bwa ke hospital kalau dah nak bersalin? Sy first time mom so agak bingung sikit nak prepare barang hehehe. ada tanya dgn org sekeliling, ada yg ckp tak payah bwa byk, ada yg ckp kena prepare baju utk 2 3 hari so bingung sngt2. Harap2 dlm ni ada la yg membantu, thank you!

4 Balas

pengalaman saya, bw baju ckup2 je mcm baby 1 set baju lepas bersalin, 2 set lagi untuk tukar tp baby awal2 memg wangi dan baju tak kotor pun, jd guna je baju yg sama 1 hari tu. pampers baby bw dlm 10 je sbb baby akan kerap membuang. mittens & boots sy bawa 1 set aje sbb tak pakai pun, nak mudahkan nurse checkup anak, elakkan bw apa2 kain warna kuning, kalau pampers or baju tak ckup boleh minta husb bawakan aje dari rumah. tak perlu bawa berat2 masa msuk hosp. baju mommy pun bw 1 set je utk pakai masa balik. tudung sy bw 3 helai, stokin pun saya tak pakai masa kat hosp sbb skit2 nak pergi toilet, nnt susah nak pakai buka pastu basah. yg penting bw spender pakai buang, nnt dh basuh darah skit confirm taknak hilang thn basah2, so masuk dlm plastik kemas elok2 then buang. minyak telon, wet wipes utk baby kne bw. then utk mommy pads kne ckup, air masak. charger. itu jela rasanya.

3mo ago

ahhh okay2 tq! yg sesimple mungkin lg better kan. lgpn rmh sy dkt dgn hosp so mgkn snang sikit nak mnta ambl brg dr rmh.

bawa sehelai pn da ckup tp kalau ikut pandangan Sy bawa lbih pun x rugi. mana la Tau kena bermalam dlam wad 1 2 hari ada baju lebih. sbb kita x Tau nnti terus blh balik atau tdk. mcm saya, saya bawa yg cukup. tp ank Sy masuk NICU. so saya bawa balik smua barang² baby. d sana baby pakai baju spital pink tu selama 19 hari. ☺️ kita excited bawa bnyak barang bby last² pmpes dn wt tissue ja yg penting

3mo ago

ohh okay2 thank you! ksian nye baby kna tggl kat hosp 19 hari 🥺

Sy beli plastik yg jual kt tiktok tu je. Just isi ikut hari. Kne ada baju baby , bedung, pampers, maternity pad, dll

3mo ago

ohh sy ada nmpk jg tu tp sy beli ziplock yg plain ja 😅

btw saya nak bersalin d hospital kerajaan