Minum susu selepas makan iron tablet

Hi semua, boleh tak lepas makan ubat iron tu terus minum susu anmum?

6 Balas

Hai sis! Saya punya nurse pun banyak kali ingatkan jangan makan iron tablet dengan susu. Sebab susu tu akan mengurangkan penyerapan iron tu dalam badan. Macam saya, saya akan makan or minum diary products di pagi hari, bila malam pulak minum jus buah yang saya buat sendiri, buah yang tinggi vit C lepas tu makan iron tablet. So far okay laa cara macam ni.

Tak boleh sis, kena jarakkkan dgn susu 2 jam. Nanti ubat tak berkesan. Sy dulu mcm tu tak tahu makan ubat hari2 tp hb tetap low. Bila dah tahu punca elak kan dgn susu baru hb naik semula.

Tak boleh awk, at least jarakkan 2 jam. Susu membuatkan iron tablet kurang serap. Better ambil iron tablet dengan jus buah/ perah lemon sikit dalam air kosong

2y ago

baik sis. thank you share ya🥰

Elakkan sebab tak membantu penyerapan iron. Sebaiknya lepas makan iron, minum air diperah limau nipis

lepas makan ubat tambah darah puan kena jarakkan 2jam baru boleh minum ..

paling best minum ubat semua tu dengan air oren sunquick.