Minum susu selepas makan iron tablet

Hi semua, boleh tak lepas makan ubat iron tu terus minum susu anmum?

6 Balas

Hai sis! Saya punya nurse pun banyak kali ingatkan jangan makan iron tablet dengan susu. Sebab susu tu akan mengurangkan penyerapan iron tu dalam badan. Macam saya, saya akan makan or minum diary products di pagi hari, bila malam pulak minum jus buah yang saya buat sendiri, buah yang tinggi vit C lepas tu makan iron tablet. So far okay laa cara macam ni.