Obesity since before pregnant

Hi semua, ada tak yang ada pengalaman or sedang mengalami obesity sewaktu pregnant. Saya pregnant baru beberapa weeks and ada terbaca tentang risiko bila obese and pregnant. Jadi saya risau, ada tak tips untuk jaga kandungan sampai selamat melahirkan. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

4 Balas

tahniah, sy tumpang gmbira puan dikurniakan rezeki zuriat! straight to the point: 1. jgn diet tp sebaik2nya jaga pemakanan. diet x elok utk kehamilan bimbang janin x cukup zat. melainkan kalau puan larat bpuasa xpe la. tp dptkan nasihat doktor dulu kalau puan boleh bpuasa masa 1st trimester. bimbangkan kesihatan janin dibolehkan utk bukak puasa 2. kalau boleh, pastikan apa yg kita mkn semuanya home-cooked. kalau mkn dkt luar, pilih la restoran yg sediakan masakan pns. pantang skjp mknn proses atau mknn segera. cheat day 2 mggu sekali xde msalah. contoh kalau teringin mkn pau, sebaik2nya buat la sndiri bbanding beli yg frozen sbb byk pengawet & perisa 3. tiap kali kita decide nk mkn apa, tanya diri kita balik ada x yg lagi sihat drpd ni? santan boleh ganti dgn susu sejat, mknn bgoreng boleh ganti dgn grill/oven, susu formula atau full cream milk ganti dgn fresh milk atau pil kalsium. and so on 4. limitkan mknn bkanji cth nasi putih. boleh cuba beras herba ponni tu. roti gandum penuh pun ok. gula kena control btul2. buah walaupun natural ada yg tinggi gula. cuba belajar utk x minum air manis2. minum air kosong je. kalau x lalu minum air kosong boleh cuba air sejuk atau perah lemon/limau kasturi. citrus bagus utk pecahkn lemak sikit2. cara masakan & pemilihan bahan penting utk control minyak & mentega. kalau masak sup sy x tumis dulu, sy rebus je semua2 rencah, masuk bahan, adjust rasa. sedap jugak. itupun boleh cut minyak sikit2 5. jgn ambil supplement atau herba utk control berat badan walaupun teh uncang sekalipun. ambil prenatal supplement shj 6. waktu makan kena jaga. kalau kita tahu waktu pagi kita byk guna tenaga byk bgerak, x salah nk bg breakfast atau sahur kita heavy. apa yg kita mkn biar sepadan dgn aktiviti kita utk hari tu. sblm pkul 9pm pastikan dh mkn mlm. kalau betul2 cukup mkn masa breakfast lunch dinner, sebenarnya kita x perlu lg dh minum ptg atau supper. lain la kalau ada alahan mknn mungkin waktu mkn xkn sama lg 7. stay active. kalau sblm hamil dh biasa buat senaman, boleh buat setakat yg mampu. kalau baru nk cuba bsenam, cubalah senaman utk kehamilan. minggu pertama buat 5-10 minit dulu, kalau bdn larat minggu seterusnya boleh tambah 5 minit lg. maksimum 40-45 minit. ingat, puan masih 1st trimester lagi. x larat boleh je buat simple stretching utk lancarkan darah & regangkan otot. senaman kegel jgn lupa. penting tu 8. minum air secukupnya jgn kurang jgn over. setiap 25kg utk 1 liter air. maksudnya kalau sy 75kg sy minum 3 liter air kuncinya pemakanan kena jaga. senaman byk bantu elakkan lenguh2, bengkak kaki, boleh mudahkan proses bsalin. ikut je nasihat doktor & dietitian. sy doakan puan x ada sebarang komplikasi sepanjang kehamilan puan. Aamin

2y ago

in sya Allah, terima kasih banyak puan atas perkongsiannya. Aamiin. 🤲🏻✨ semoga semua urusan puan juga dipermudahkan, Aamiin 🤲🏻✨

hai.. sama mcm sy.. masa buka buku 81kg..dh kire obes.. ank pertama lepas 5 tahun kawen.. ank lahir kire 6 tahun.. tp sy dlm kategori obes.. mase naik mula2 3kg..terus dpt tarikh minum air gula.. tp sebelom tu sy cut manis.. air mnis sy mmg sgt2 jrg amik.. mkn je jenis rembat.. alhamdulillah xde gdm.. ikut history family ayah je yg ade kncing mnis dgn drh tggi.. lepas tu.. berat sy byk maintain.. turun.. sy xde alahan pape.. sy mkn je.. yg pnting air mnis kek2 sy jrg sgt2 amik.. smpai 22w..sy detect ade PIH.. mase ni kena ulang klinik 1w skli.. on ubat.. lps tu 32w skli lg PIH naik kan dos ubat.. minum air gula kali ke 2 still xsgkut gdm.. bacaan bp aje kene monitor.. pape jaga mkn.. berat sy naik stkt ni 6kg sahaja.. skrg dh 35w skrg 87kg..sbb mudah turun mudah naik.. dkt2 nk beranak lg la maintain berat mkn byk pun.. tp tu sy.. badan masing2 kot.. minum air barli kosong.. sy amal yg tu

2y ago

yup.. PIH tu darah tggi detect masa pregnant.. yg ni risiko utk org mcm sy.. obes.. pertama kali pregnant.. ade history(ayah).. tp boleh jadi lps ni hilang.. tp kes sy doc kate sbb uri baby yg bt sy jadi drh tggi.. doc assume lps beranak xdela.. tp nnti kene monitor.. hrp2 xlah.. tkut sawan.. cmpur sy ade drh gemuruh😅 bacaan bp naik bile kat klinik sahaja.. kalau kat umah cantik.. tp kite kene monitor la.. mcm2 buat xnk bg bacaan bp tggi..

Sy border obes. So far alhamdulillah ok saja, no gdm, cuma masa 2nd trimester hb low mendadak sbb covid. From experience, just jaga portion mkn, water intake sbb kita blh gain weight 0.2kg / week shj. Awl2 klu berat turun is ok.

2y ago

Mksd water intake tu, air biasa xde masalah utk hydration. Cuma air manis yg kne control..misi explain sbb bila dlm kategori obes, sng sangkut gdm (myb sbb berat xblh naik mendadak). Tp bila dh msuk 3rd trimester, berat xblh statik/turun.

Don't worry, just time pregnant jaga makan ya dear. Saya pun obese bmi overweight, dah selamat bersalin pun. Takda sangkut gdm, ank da 7m now🥰 mummy take care yaa, eat healthy food for baby.

2y ago

Yes pls nak tahu jugak yang obese ni ada harapan tak untuk bersalin normal😭