Kekerapan membuang (baby 3 minggu)

Hi semua... 1. Baby yg full bf... Klu sehari tak berak tu kira dia sembelit ke atau macam mna ye... 2. Mcam mna nak hilangkan kahak baby...??

1 Balas

Tak berak tak semestinya tanda sembelit. Sembelit biasanya tahi keras & baby akan nampak struggle untuk meneran. Boleh pantau poopoo baby tu. Baby yang minum susu ibu sepenuhnya adalah normal kalau tak kerap berak. As long as, baby kencing okay, active, ada kentut, perut lembut. Sebab susu ibu cepat hadam. Puan juga boleh urut @ massage perut baby, & buat bicycle exercise. Kalau masih ada keraguan, & apa apa yang merisaukan, boleh consult doctor.