baby tak berak 😓

haii moms nak tny mcm mna erk klu baby 7 bulan dah 8 hari tak berak perut ok tak kembung tak keras ngis pun tak…ad spa2 ble bgi solution tak mcm mna nk buat baby spya berak😥 baby full bf.

8 Balas

haii sis.. kalau baby xmeragam, perut xkeras.. still kentut.. baby okay ja tu... sis ble try lpas mandi urut tapak kaki.. buat urutan ily.... baby sy pun full bf kdg payah sgt nak berak.. kalau dh lama dia x yakk.. sy layurkn sireh atas api gas... suam2 mcm tu letak sikit minyak yuyi ke.. telon ke.. atau aow.. letak bwh pusat dia... xlama mcm tu berak la dia..

Baby dh start makan kan ? Makan banyak tak? Sbb baby dh start makan tu yg risau kalau x berak. Boleh buat sembelit tu kalau x berak. Anak i start makan je 3hari paling max kena berak. Poo pun banyak sbb dh start makan. Masa anak i sembelit i bagi buah apple for snacking terus membuang. Bagi makan buah yg nak elakkan sembelit tau.

Hari tu pun saya ada tanya nurse kata normal selagi die kentut dan perut elok je, tapi kite sebagai mak risau, anak saya selalu 3 hari paling lama tak berak, tang nak 3 hari tu saya cakap kat baby kalau esok awak tak berak juga mommy bawa awak gi klinik cucuk buntot taklama lepas tu die terus berak🤭

9mo ago

ni pling lama smpi 8 hri tak membuang 😥 risau dah nak bwa g klinik tak sggup nak tgok anak ngis kena cucuk buntot tu…nak bgi mkn ap ek spya baby berak

dah bagi mkn buah naga betik krgkan makan bubur nasi lebihkan sayur pun tetap tak membuang 😥 dah bawa ank pegi klinik Dr bagi ubat alhamdulillah ank dah membuang mlm nya nasib x kena cucuk buntot Dr tak smpi hati kesian tgok ank saya 😅 thank you smua yg bgi respon 🥰

normal.. ada juga baby x berak smpai 1 mnggu bby mnyusu bdn mmg mcm tu .. tp klu msi brlanjutan better pg klinik laa.. mcm my sis dlu pgi klinik and ada ubat utk baby spya dpt membuang..

jangan risau kakk, anak saya PON gitu juge tak berak sampai 10 lagi, anak saya PON bf juge, tu hari saya tanye doktor, doktor kata itu normal, selagi perut tak kembung and die kentut

baby saya start makan memang jadi camni. berhari² tak berak. dari side saya, saya bagi dia buah naga atau pisang atau betik. alhamdulillah berak lepas setengah hari makan buah tu.

buat urutan i love u, urut tapak kaki. tapi kalau baby ada kentut should be okay je

9mo ago

saya selalu amik cotton bud and buat pusingan kat dalam bontot dia, lagi elok pakai cottonbud kecik and letak minyak tapi saya takda minyak saya just masukkan sikit and pusingkan bg dia rangsang nak yak kalau ada najis kat dalam