gdm

Semalam misi call bagitau keputusan ujian minum air gula ..sangkut Pula kencing manis ,Hmm dah Cuba kawal kurang minum manis tapi still lekat ..mnggu depan kene puasa nk ambik ujian darah balik.. Boleh puan2 bagi tips untuk hilangkan kencing manis ketika hamil.. Terima kasih Stress Pula fikir ,jadi xde selera makan ??? #26week1day #firstbaby #momytobe

14 Balas

Kalau dah Gdm Masa mengandung tu Tak boleh nak elak apa Yang perlu kawal adalah pemakanan dan diet seharian. Makan makanan seimbang dan berkhasiat,minum air kosong banyak sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Kurangkan makanan dan minuman yang manis. Makan sedikit tetapi kerap dan lebihkan buah-buahan dan sayuran. InsyaAllah paras gula dalam darah boleh dikurangkan. Masa mengandung pun saya Ada gdm tetapi saya ikut semua nasihat yang diberikan oleh doktor dan nurse, alhamdulillah gdm boleh diatasi.

Kena byk minum air kosong sis, klau loya. Letak potongan lemon. Kurangkan minum air manis. Buat utk kesihatan sndiri and baby ye. Klau mampu. Ptg2 buat senaman ringan mcm yoga ke utk keluarkan peluh. Jgn buat senaman berat pulak. Kalau masak jgn letak gula. Biasakan x pakai gula dlm masakan. Kencing manis kita boleh control dgn pengambilan makanan.

Sis sy pun gdm..sy beli dekat shopee glucometer..sy tgk ape mknn yg boleh menyebabkan darah sy naik tinggi..sis cuba beli glucometer tu..nanti sis boleh kawal sdn mkn sis..sbb lain badan lain reaction dia dgn makanan tu..nk senang sis beli glucometer tgk sdn mcm mana..InshaAllah

Sy 15w pn gdm jugak. Risau sungguh. Pastu fikir org kencing manis kena kurang mkn nasik kan. Tp bila kurang mkn nasik berat tk naik pulak. Dhtu cmna? Brtambah risau la. Tp haritu buat bsp bacaan okay ja. Tngu hari sabtu ni nk buat bsp lg skali sbb nk cek up hari ahad ni

Kdg2 bkn psl pmknn tp hormon..kwn kita tak minum manis lgsg,minum susu pregnant pun tak tp gdm dia tggi hgga kna mkn ubat pdhl dia kja sektor perubatan juga.Sy ms preg kurang minum air tp klu sirap,air gas/tin/btl mmg no1..tapi takde pun gdm

Gdm masa hamil xleh hilang. Kena control makan je. Lps bsalin nnti kena repeat la mnum air gula, kalo xde alhamdulillah. Sbb gdm msa hamil ni, akn hilang lps bsalin. Kecuali mmg dh ada gdm sblm pregnant. Redha jelah, kena buat bsp tiap bln.

xperlu stress sis. sy pun ada gdm.. InsyaAllah mungkin ujian sikit dr Allah.. tp kena sntiasa positif tauu.. jaga pemakanan dan bnyakkan berdoa. moga sis n kandungan sihat sampai melahirkan.. 🥰

Sama la kita 26mggu 2ari. Ada drh tggi dah ni sgkut gdm lak haru betul rsnya. 1st test gdm ritu lps, yg 2nd ni sgkut lak. Rini appointment ngn doc cmfrim btmbh lg ubt jwbnye. I is redhaaaa 😁

Saye dlu GDM tpi saye dpt kawal melalui pemakanan, cthnya makan beras perang,roti wholemeal dan bnyakkan minum air putih, alhamdulillah lepas tu saye dah GDM on diet.

Aduhh..risaunya sy menunggu result ujian air gula tu. Sy dh la suka minum air manis. Malam sebelum puasa tu pun sempat lagi makan aiskrim sebab teringin sgt. Huhu.