Luahan. Long Distance Relationship (LDR)

Semalam adik ipar mengadu stress. Sbb dia jauh dgn husband. Lagi2 sekarang dia sedang pregnant. Pastu sy pun bg la dia semangat. Keep strong for baby. Pastu tetiba dia hangin & cakap "ko xpernah rasa jauh dgn suami dalam tempoh yg lama. Senang la ckp." Kita yg mula2 kesian tu tiba2 rasa sedih. Dia x tau sejak sy & husband kawen kitorg mmg LDR sbb husband x cerita byk kat adik beradik dia. Lepas nikah seminggu je tinggal serumah pastu dah kene p balik tmpat keje masing2. jumpa 2 bulan sekali tu pun tgok la kalau cuti byk. Kalau cuti kejap xdapat jumpa. Start pregnant smpai bersalin premature mmg sorang je. Masa kat NICU baru dpt jumpa husband 3 minggu. Tiba2 rasa sebak bila teringat balik semua tu. Alhamdullilah skrg tengah RMO husband ada kt rumah. Ramai x mommies dlm ni yg LDR dengan suami?

8 Balas

Prnah LDR, time tu hubby kje JB sya lak kt Shah Alam...sbulan sekali jek dpt jmpe, mule2 dy kje jauh tu memg la ad rsa sedih sbb kite sorg2 jga ank 2 org, sorg bru 2 tahun sorg lgi bru 6 bulan... Memg sush, tpi sya pk 1 jek...hubby gi crik rzeki, so sya kne la tabah...xlame cmtu sya pon dh ok dgn keadaan tetibe dy balik mengejot, katenye cuti tros...😅😅 Dy mnta brhnti dgn ayh dy, katenye xtahan dok jauh ngn ank bini...rndu 🤣 tula pengalaman sya LDR ngn hubby...adela lam 5 bulan jek dy kje ngn ayh dy...tros xnk...😅

4y ago

Syukur suami dah x keja jauh kan. Ramai rupanya yg alami LDR ni. Mommies all strong💪🏻💪🏻👍🏻

Lakkk....dia yg mengadu, lepas tu nk tempelak org pulak. Yg kakak ipar ni nk bg support. Tau lah pregy mood swing, benda boleh kawal. Aku pun pregy gak. Laki aku jauh gak kt Tokyo sana, sape x moody berjauhan. Tp kalo dh mcm tu kehidupan sebelum ko kahwin, ko kena la terima mcm mna sekalipun slps kawen. X keje kang, kata laki pemalas pulak. Dh keje jauh, dtg ngada pulak. Ehh...aku pulak yg swing..ehh ehh!!!

4y ago

Wuuu..sama la kita sis. Suami sy pulak kt Aussie. Company hantar dia settle cawangan baru kt situ so mmg kena LDR la. Adik ipar sy ni selalu meluah tp x layan nasihat la pulak..hmm..baru nak kenal mcm ni la kot. Kena hadap perangai mcm2 kan.

Sy pon jauh dgn husband.. in fact sy jauh dgn whole family.. sorang2 ja di sabah ni.. brape kali je la pon boleh jumpa suami..lagi2 pkp ni.. da nak masuk 3 bulan berjauhan. X tau cmne deliver nanti.. buatnye xde flight boleh keluar sabah nanti, mmg sorang saje beranak sini. Actually im beyond sad and worried, sampai x terluah

4y ago

Keep strong ya sis. Semoga dipermudahkan urusan. Sy dulu pun sorg kt Selangor. Both family sy n suami kat Sabah. Suami dihantar btugas kt Aussie. Masa bersalin mmg sorg2 je. X jangka brsalin awal sgt. Premature.

Cakap kat si adik tu kalau tak kena lempang baik duduk diam diam. Kalau rasa kata kata semangat tu buat dia annoying better jangan diluah kat orang. Adik ipar nie mesti muda lagi tu perangai cenggitu. Ingat orang lain tak pernah rasa kot 🙄

2y ago

😂😂😂

ermm kena kuat sikit..sabar..sy anak sulong suami jauh dekat labuan.sy di kl sorang.pregnt sorang2 sampai bersalin pun sorang2 baby dpt jumpa abah dia pun lepas sehari itu pun seminggu jee..lepas tu balik labuan

4y ago

Betul sis..kita yg hidup pjj ni kena sentiasa kuat demi anak. Mcm sis ni. Very strong 💪🏻👍🏻👍🏻❤️

Tak pernah LDR. Tapi husband dulu selalu outstation. Kadang2 merajuk jugak la. Lagi2 kalau teringin makan apa2. Cari sendiri je. Huu

4y ago

Kan sis..pernah tu time nak scan, nmpak org dtg dgn suami teringin la juga suami kita ada sama2 nak tgok baby. Tp x boleh buat pa sbb suami cari rezeki kt tmpt lain.

Mengada...Ckp kat adik ipar ko tu,"apa juga sya bole buat?" Hnya mampu bgi kata2 semangat jer la..

4y ago

Hmm tu la..kita ni terkedu juga bila dia tiba2 hangin cmtu. Mulanya rasa kesian pastu jadi sakit ati plak.

😊