tolong saya

Selamat pagi ibu2 Adakah sesiapa yg mkan ubat untuk hamil selain dri farmasi atau hospt? Yg buat kmu mengandung?

4 Balas

Ubat tu bergantung pada kes puan.. First sekali refer Klinik kesihatan cx up utk pra kehamilan... Saya ada endometriosis dari sblm kahwin saya buat treatment so belum berkahwin doktor pantau sahaja n ajar diet seimbang... Selepas berkahwin rezeki saya kosong 3 bulan saya mengandung so doktor pantau juga sehingga saya ada kes hb low n plancenta previa type 3 posterior... Di sebabkan doktor mmg tahu kes saya doktor pasang alat bantuan utk mengurangkan gejala endometriosis pada saluran dinding rahim kebetulan baby saya lahir secara czer.. So utk anak ke 2 mmg susah nak mengandung sehingga 7 tahun jaraknya saya buat prosedur kembali dgn klinik kesihatan dari urine, darah n pap smear semua buat tapi dlm masa yg sama minded n cara hidup sihat seiring... Period saya Alhamdulillah mmg teratur so saya boleh yakin utk catat tarikh2 penting.. Last test kesuburan saya belum smpat buat saya sahkan hamil no 2.. Saya try amalkan petua air kunyit, serai n lemon selama sebulan dgr dari ustaz n then dpt tgk testimoni kebaikan buah zuriat... Saya guna 2 botol sahaja... So utk cari keserasian produk mmg kene rujuk pada pakar atau penjual produk sendiri kene cerita masalah sbb lain org lain kes x sama... Ada produk x sesuai utk endometriosis dan boleh menyebabkan aktif cyst n fibroid... Ada org lain kene mkn pil hormon...

Saya mkn obat subur dari klinik swasta.. 2kli pengambilan alhamdulillah kini dh 28w selama 5 tahun menanti...

Ada ke ubat utk hamil tu? Sy TTC 5y. Sy mkn ubat matangkn telur & regular kan period

Amalkan mkn acid folic @mknn2 sunnah