Ubat luka

Selain guna ubat kuning tu, bole x letak minyak gamat? (Luka bawah) episiotomy

14 Balas

Kalau luka bawah pakai ubat kuning jek.. Letak kat pad sebelun pakai.. Kalau cuci pas mandi saya jirus sikit ubat kuning tu.. Masa mandi pakai bath salt..rendam .. Baik n bersih cepat.. Kalau luka czer jgn letak apapun.. Pas mandi talakan kipas utk kering total.. X leh basah.

Jgn guna minyak gamat, jahitan boleh terbukak. Ubat kuning tu masuk dlm botol spray.. Botol tu boleh carik dekat mana2 drugstore atau mana2 yg ada jual lah. Lps kencing lap luka pelan2 then spray. Lps mandi lap kering2 then spray.. 1 mngu dah baik.

5y ago

Kalau boleh jangan pakai ubat lain selain ubt kuning kk bgi tu..

Masa mandi, rendam bhg punggung dengan air garam. Garam kasar pun boleh. Dont worry, tak rasa sakit atau pedih apa pun. Pastu, letak ubat kuning, kalau ngeri nk sapu guna tangan, sapu atas pad. InsyaAllah cepat baik..

Saya x ada pun d bagi ubat kuning..huhuhu..gamat mmg x boleh guna sbb boleh menggalakkan pembiakan bakteria..saya amalkan minum pati ibu kunyit..alhamdulillah seminggu dah bercantum..

luka bawah ubat kuning mmg cpt baik, kena betul2 letak kt tmpt jahit tu mmg cepat kering.. biasa sya amik cermin utk tgk bawah tu wpun ngeri tgk benang

Cuci dgn ubat kuning jer ibu, or beli dkt farmasi gel utk episiotomy...sy beli kt farmasi lpas doc sarankn utk cepat cantum balik sbb sy punye jahitan terbuka...huhu

Saya dulu guna gamat hidup..utk sembuhkan luka di bawah..tp kena suami yg buatkn sebb dia lembik..

Biarkn sembuh sendri.. jgn guna sabun dettol semasa membasuh.. sebaiknya, cuci guna air suam time mndi..

4y ago

Sy biarkan sembuh sendiri, tak guna sabun apa2 & cuci dgn air suam ja..

guna yg hosp bg je ..jgn cmpur2..sy pkai ubt kuning je cepat je baik ..rjin keringkan guna kipas ..

Jom boleh Cuba ni byk org x th.. Inshaallah kita share benda yg bagus dn cepat pulih