Help me mommies

Sekarang tengah mengandung anak pertama, baru 2 bulan lebih, tapi sangat alah pada bau-bauan dan asyik lapar tapi bila makan, muntah je. Tak mampu nak naik kereta lama mesti pening dan loya jugak, saya kerja dari rumah tapi buat kerja pun atas katil sebab badan lemah sangat.. jadi mmg 24/7 dekat rumah taknak keluar sebab muntah macam ni.. tak selesa dan sakit.. Saya rasa mental saya makin hari makin koyak sangat sbb perubahan hormon ni, taktahu macam mana nak kuat.. ada tips dan nasihat tak? Sebab saya memang lemah sangat skrg..

4 Balas

saya dulu pun gitu jgk. makan apa semua tak boleh nanti muntah. survive dgn buah, salad, susu dan yogurt je hari hari awal pregnancy. bukan tips ke apa tapi saya selalu makan ubat muntah lepas tu tidur sbb penat rasa loya dan muntah sampai turun berat. masuk 2nd trimester akan makin ok. jadi kena cuba kuatkan semangat. test apa jenis makanan yg boleh. badan org lain lain jadi awak je yg tahu ketahanan badan mcm mana. kalau sering muntah tp tak makan better la check hospital

Sy pun sama. Smpai kena masuk air dkt KK baru oky sikit. Lepastu try and error mknan yg boleh makan. Try bnyk kli smpai jumpa yg sesuai. Then repeat jela mkn & minum benda yg sama.

Kalau morning sickness teruk itu one of signal badan kt kurang nutrisi mcm magnesium. So kn topup bnde tu utk badan kt sbb mmg fasa ni baby akan serap byk nutrisi dari badan ibu

minum air jus buah buahan utk hilang loya