Makan

Sekarang sy dh 22week. Blh ke kalo makan lauk pajeri nenas? Biase laa sebab kalo orang2 tua tahu mesti dorang tak bagi makan nenas tapi nak jugak ?

130 Balas

20w x berani nak cakap. Sy dah 36w baru suami bagi makan. Nenas madu, tu pn bagi 2 ketul yg besar tu je. 2 ketul setiap hari smpi arini. 37w2d. Tanya nurse blh je mkn n kengkonon nk bersalin 9/10 or 10/10 nk tarikh cantik. 15/10 dh warded.

Sy prnah tanya doc sbb sy tringin nak makan durian.. doc awal2 bagitau boleh makan apa2 buah kecuali nenas & durian.. sbb tak semua ibu daya tahan tinggi.. sy memg dah lama tggu zuriat, jdi sampai skrang sy tahan dlu keinginan demi baby..

Bergantung kepada badan masing² cuma yang saya maklum jangan sesekali makan nanas yang muda tu. Nanas ni sangat digalakkan makan masa dah nak due sebagai "natural inducer" untuk tujuan memudahkan bersalin dengan izin-Nya.

Sebenarnye mkn ape2 pun kene berpada2. Klo awal sgt, tgu dlu. Sye aritu mkn juga ckit, mase 5 bulan. Mase tu pajeri nenas. Rase stengah keping ckit. Baru2 ni pun ade mkn tart nenas. Alhamdulillah,ok. Nk bg rase je.

5y ago

yup, betul..boleh mkn tp sikit2..usus ibu mengandung sensitif dgn semua makanan. Dulu saya pernah gugur lepas sakit perut makan pucuk ubi. Tapi saya x salah kan pucuk ubi pon😅cuma jd asbab utk sakit perut je waktu tuh then gugur.

Kenapa klu termkn nenas???? Bykkan lah membaca wahai bakal ibu2.. Nenas bkn penyebab keguguran.. Jgn dgar org tu org ni kata mcm tu mcm ni... Klu u mkn skali pun u sakit perut belum tentu nenas tu punca sakit perut...

5y ago

Setuju sis. Xada kajian mengatakan pregnant xboleh mkn nenas, durian, air kelapa. Boleh mkn, tp berpada².

Jgn mkn sis bhaya sa hri itu mkn 3 hri kemudiaan keluar bleeding terus baby x jdi 😢😢syukur tuhan ganti blik selapas 2 bln sa hamil blik da x nk mkn apa2 da benda tajam2 Now da 6 bln pun msi takut nk mkn2

Haha.. Sy baru ni curi2 jgk makan nenas 2 3 ketul dlm rojak buah tu 🤣🤣 alhamdulillah.. Doa byk2 semoga Allah pelihara.. Hantu nenas kena pantang nenas... Allah... Gigil kaki weyyyy 🤣🤣🤣🤣🤣

Bole jek sis mkn nenas yg da msk tu.. Mse sy pun husbnd jeling2 xbg mkn, tp sy mkn snyap2 bila dia kluar jmpe kwn dia... Mse tu nikmat nye Allah jek tau.. Hahahaaa.. Alhmdulillah xde pape pun jd..

baru teringat bru jee gi dominos..order pizza..pizza tu ada nanas 😭 byk lk tu mkn nyeee siap kutip2 nanas lgi...lupa yg saya dh berbadan dua...huhu harap2 xda pape lahh hmm

Sy selalu jgk makan. Klu terjumpa lauk ade nenas mesti sy mkn. Dlm rojak buah pon mkn je. So far alhamdulillah baik2 je baby. Sakit perot pon xde. Jd jgn takut sgt k