Makan

Sekarang sy dh 22week. Blh ke kalo makan lauk pajeri nenas? Biase laa sebab kalo orang2 tua tahu mesti dorang tak bagi makan nenas tapi nak jugak ?

130 Balas

Sy dulu dh masuk 4bln baru tahu diri pregnant, semasa usia kandungan dlm sebulan 2 3 bulan mmg sy makan buk nenas, sbb masa tu mmg keinginan nk mkn bnd masam2 tu pelik...lagi 1 sy tak tahu diri pregnant disebabkn haid sy jenis regular , so...sy tk pnh tfikir yg masa 3bln tu sy pregnant.lps scan msk 4 bln baru sy tahu diri pregnant then terus buka buku, sy terus bgtu nurse tny pasal buah nenas ni sbb sy risau diawal kehamilan mmg sy byk mkn nenas, nurse cakap nk mkn nenas mmg tak ada mslh pun cuma sesetengah org yg takut,klu diikutkn mmg boleh pun mkn nenas, baru sy rasa lega ,syukur lh.....sy scan kandungan pun keadaan baby aktif dan tak ada mslh kata doktor.Bila fikir2 mmg ada bnr juga kata nurse yg org pregnant ni ramai pcaya pada mitos dari fakta😅😃

Doctor kata nenas tak ada kaitan pun dgn keguguran ke apa.Tapi sy mmg pcaya yg mkn nenas tu tk ada kaitan dgn kandungan Kita pun.saya masa 1st trimester mmg x tau diri mgandung, mmg balik kmpg mkn nenas tiap hari...bila sy check nk sah kan kehamilan , masa tu dh msk 14week.Saya rasa kesal juga sbb masa x tau diri pregnant tu sy mkn nenas banyak hari2....sy check sy bgtu dan tny doctor skli pasal nenas ni.Doctor kata Sapa kata x boleh mkn nenas...???😅😄😄...sy cerita lh, bkn kh sllu dgr wanita hamil x boleh mkn nenas,..mengarut je tu doctor kata.Tapi maybe ikut org juga kot.

Sy arini jiran kenduri kawen, sy tahan je tekak nk mkn nenas masak lemak cmpur ikan masin.. org tnya xmkn nenas ke? Knp x mkn nenas? Ehhh xde mslh pun nk mkn nenas sbb klo nk ade rezeki tu. Xkira laa mkn ape pun ade jgk rezeki .. tp sy jwp "bukan takot pun cuma sy x tringin nk mkn, x slera nk tgok nenas"..tpksa sy tipu sbb dorang hanya thu ckp je ckp senang je.. yg tanggung ape2 kite kan? Sy mls nk tanggung sakit2 perot n sbgainyaa..Sy xbrni nk mkn nenas wlopun nak..

Saya makan nenas & durian seawal 8 minggu kehamilan. Alhamdulillah sekarang sudah nak masuk 6 bulan. Saya percaya boleh makan kedua-dua ni cuma jangan berlebihan. Bukan makan sebiji terus 😅 Semuanya pada kepercayaan kita. Saya selalu cakap InshaAllah tak ada apa jadi. Kadang2 teringin nak makan tak dapat kawal. Hopefully kandungan awak selamat hingga bersalin.

Pregnant da berapa minggu? Trimester ptama mmg tak leh. If nak sangat2 rsa nenas tu. Mommy boleh masak ayam+nenas msk kicap. Minum air sup dr nenas tu tak pa pe. Sya pun da try. So far takde masalah. Cuma jgn mkn nenas tu ye masi tak boleh kcuali air sup dr masak kan tu je boleh untuk hilangkan rsa terpingin nak rsa nenas hehe

5y ago

bru 13 w. ok tq

InshaAllah xde ape2..sy pun kdg2 buat2 termakan acarnenas dgn pizza yg ad nenas..bukan byk sgt pun lgpun nenas msk lain dgn nenas muda..termakan xpe sis..lainkali kalau bimbg cuba elakkan ea..sy plk lps dgr kata pakar dr imelda yg rahim kita xde link dgn usus..lg la lega..mujur smp skrg xde mslh lg dgn kndungan sy 🤗

In sha allah xde ape...sya lg la aritu hari2 mkn laksa ade nenas,acar timun nenas..sbb masa tu knduri arwah mil,smggu direct ade masakan nenas.. alhamdulillah xde ape..masa tu mmg xtau pregnant lg..siap angkt berat sgala..jom join group..blh share apa saja dn tnya apa saja https://chat.whatsapp.com/FerWesZrVDt02UWLSbAkdk

Saintis dah kaji..ibu mengandung akan ada risiko keguguran kalau makan nenas 7 bijik sekaligus..jadi insya allah kl setakat sehiris dua xde masalah..yg masalah nya dgn pantang org dulu yg terus x bagi makan nenas. Huhu. Sy ni peminat nenas .tp suami x bagi makan.. terseksa nya..

Msa kndungan 12w..sy ada mkn laksa juga.. Huhuhuu.. Pn bru t'ingt.. Kdg2x laksa ni.. Nenas d blend skli.. Lps tu baru letak y potongan.. Hehe.. Tpi cma smngkuk jak.. Alhamdullilah.. Skg da 32w.. Mybe pantang tu..spya x mkn byk.. Ckup sekadar merasa..

nenas ni takde bahayanya pun tp tu semua atas ketahanan badan ,mindset .sebab kakak ipar saya selamba je makan nanas masa awal preggy sampai lahir anak ,alhamdulillah okay je .kita je selalu takut takut sebab selalu dimomokkan dengan benda tak elok