Makan

Sekarang sy dh 22week. Blh ke kalo makan lauk pajeri nenas? Biase laa sebab kalo orang2 tua tahu mesti dorang tak bagi makan nenas tapi nak jugak ?

130 Balas

X masalah dan tiada kajian yg mengatakan mkn nenas mnyebabkan keguguran.. Melainkan mknan segera.. Boleh follow dr imelda di facebook

5y ago

Dr imelda balchin

Hehe.. sy awl prgnt x tahu dan x chckup pon.. lmbt dtg priod sbb fkir ad cyst.. sy siap makan nenas fresh lagi.. Alhamdulillah skrg da trmster ktiga..

Nenas ada asid folic jgk tau.... Ala stakat 2/3 ketul kecik xde jd masalah.... Saye mkn nenas Di awal preggy... Alhamdulilahhhh xde ape yg jd...

Sbnrnyer ini atas kekuatan rahim masing2 tp kalo tau certain bnd tu berbahaya n termakan tp alhamdulillah xde apa2. Myb nx time lebih berhati2.

Saya tiap2 minggu makan nenas. Bagus utk tambah darah. Actually u boleh makan apa shj tp dlm kuantiti sederhana. Jgnlah mkn smpi sebijik nenas.

Baru ni sy mkn lksa juga..ade nenas..tp d masa yg sama pnjual juga akn cmpur nenas dlm lksa. Diorg blend skli...lps ni dah xmkn dah..takutt..

Sy mkn jugak sis.. Skit jek.. Husbnd pun xbg mkn.. Tp da tringin sgt, sy rase laa skit.. Tp nenas yg masak laa. Org ckp nenas muda yg xelok..

5y ago

Hehe ya Allah comelnya sis 😍 yang penting dah dapat merasa. Nikmatnya

Jangan risau. Tiada apa. Doa byk2.. sy awal prgnt dlu makan nanas juga siap letak garam lada n kicap. Xtau prgnt. Alahmdulillah ok saja.

Sy makan nenas dan durian mcm biasa je. Takde pantang. Dr first bby..alhamdulillah selamat sampai bersalin..cume takut air tebu jela..

In shaa Allah xde apa sis.. saya pon makan nenas alhamdulillah xde apa. Cuma jangan secara berlebihan dan nenas muda.