Perut selalu mengeras, vagina rasa bengkak, 26 minggu

Hi sekarang saya masuk 26 minggu kehamilan, saya selalu rasa perut ni mengeras2, vagina rasa bengkak, tapi xbengkak.. kalau duduk di bidet tandas, rasa di bawah tu macam terbeliak (saya xpandai nak explain macam mana) tapi rasa xselesa lah... ni kehamilan ke3.. anak kedua beza 6 tahun dengan kehamilan ke3 ni... kehamilan pertama dan kedua xda pla rasa macam ni... jadi macam first time pla rasanya Masa appoinment dengan nurse baru2 ni saya ada tanyaaa, nurse kata jangan banyak bergerak, jangan angkat2 barang berat, banyakkan berehat.. tapi sekarang ni aktiviti mencuci piring, masak, pun saya rasa cepat penat dan perut mengeras sangat.. kemaluan rasa bengkak... Nurse risau nanti berlaku kelahiran pramatang.... next appoinment saya dengan Dr adalah 7/12 ni... adakah saya patut tunggu @ dapatkan pendapat doktor lain... Ada x yang hadapi seperti saya...Boleh share pengalaman x? Terima kasih...

1 Balas

mengeras tu sakit xsis? Lama xkalau kena? Sy pun dlu mcm tu.. 4 ank sy sume prem kes mengeras ni lah.. klo mengeras + sakit tu mmg ciri2 premature.. ketuban sume ok, tahu2 da buka byk. vagina rasa bengkak ke rasa menyucuk? Nanti jmp doc, cuba mtk ubat kuatkan rahim...