Betul ke dah kene pegi hospital kalau air ketuban leaking sikit.

Sekarang saya 39 weeks. Semalam pukul 7 malam, saya rasa macam nak mula contraction. tapi boleh tahan lagi. pagi ni macam ada air ketuban leaking. dah kene pergi hospital ke?

15 Balas

yes kena pergi ya. Sy pun leaking juga haritu, g PAC Dr cek bukaan masi 1cm terus msuk wad Dr x bnrkn balik. sy x rasa contraction, so esok dia Dr bgi ubat kat bwah utk rasa contraction start 7am msuk ubat, 10am dah ada rasa sakit2 cek bukaan dah 2cm terus msuk LR. Masa kat LR sakit contractions makin x tahan. 7pm Dr cek bukaan masi 3cm, Dr srh tnggu esok tpi x bole juga takut jangkitan, sbab air ketuban dah kluar. Sepatutnya 7pm tu dah msuk bilik bedah utk czer tpi Dr dahulukn ibu yg anknya lemas. 10pm msuk bilik bedah & selamt bersalin

Betul. Ketuban leaking kena pergi. Kalau betul leaking kena bersalin dalam tempoh 24jam. Saya macam tu lah. Air ketuban leaking masa 39w1d. Pergi PAC and check memang betul leaking. Leaking pukul 11 pagi. Doc dekat PAC suruh bersalin pukul 11 malam incase takde apa apa contraction. Checkin wad pukul 5 petang. Pukul 10 malam saya bersalin dah 🤣 kalau leaking takleh tunggu sebab baby boleh lemas. So pergi cepat.

better pg hospital. saya baru admit tapi sb bby songsang. katil sblh sya masuk 3 hb sb leaking. doc xbg balik dh. dia 38 mggu. harini kena paksa branak ..yang katil satu lagi sama jugak. tgok2 dah bukak 4 cm trus msuk LR .

2h ago

sya skg 36 week.

Yes please. Ada info tanda2 yang perlu ke hospital dalam buku pink. Tanda bersalin saya air ketuban leaking la. Every 2 hours akan keluar wet spot saiz 20 sen. Pergi hospital dah 4cm. Terus admit labour room.

saya dah ke hospital admit ward mmg betul air ketuban dah start leaking. kene induce nanti. kalau ada yg sudi boleh share tips utk yg kene bersalin induce ni..

Mmg kna g hospital sis. Dlu sy pn leaking je bila smpai hospital mmg admit ward kna bgi antibiotik & pantau tkut baby dh berak dlm tu. sy msa tu bru 1cm, btl2 lpas 24jam bru bersalin

ye kna pergi sis... takut kuman nnti... mcam dngan sya hari tuu pecah ketuban leaking smpai 6 hari... hari ke6 beranak..

mcm mana nak tahu air ketuban leaking eh? mcm mana nak beza dengan keputihan, atau lebihan air mani suami.

4h ago

And air ketuban keluar tanpa kita boleh. tahan. Dia mengalir je.

Air ketuban mcm air kencing, tp putih Jernih.. Pastu mmg tk boleh tahan..tk sakit pun

klau leaking bby ada gerak ke😅 cntoh gerak tapi sikit² mcm tak aktif mcmtu😅

42m ago

Masih gerak mcm biasa