2nd trimester

sekarang saya 17weeks..macam mana nk detect baby dah muka gerak.. 1st time.. brp minggu sebenarnya baby akan mula gerak?

18 Balas

Saya 16 weeks genap...masa nak mandi terperasan gerakan bby pada belah kiri....dan setiap kali nak mandi akan ade gerakan bby..mb baby suke mandi😅 Malam saya buka bacan yasin dan Al-Quran juzk 1 dan saya bacakan al Fatihah Alhamdulillah bby banyak bergerak...sblm tdo hari yang sama saya makn dan lepas tu bby tido sbb tidak ade rasa pergerakan bby dah mlm tu... Alhamdulillah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan....syukur sangat-sangat...harap dan doa saya supaya awak pun merasa apa yang saya rasa dalam masa terdekat ini ....sbb saya pun dah 17 weeks 2 day

Sye nk msuk 20w, bru betul2 rsa gerakan.. kdg rsa cm jari kecik2 tolak dri dlm.. cm jentik perut kita.. lg time tido mlm.. suasana tenang, suka usap perut n ckp ngn bby.. kdg ajk suami joint, tp slalunya dia mmg tido awal.. so sye layan sorg2.. hihi mmg rsa.. kdg kaki dia, tendang cuma xkuat lg.. kdg dia mengeras, trkejut mgkin.. huhu sbb abg n kkak dia riuh.. msti dia xsabar nk tgk muka spe yg slalu wt dia trkejut tuh.. nk tido pun susa.. hehehe

tiap ibu tda semua dpt rasa gerakan awal baby.. paling awal dpt rasa kandungan 3bln k atas dan 5bulan bg kandungan anak ptama tu pngalaman sy la...

Sy 16 weeks da ada rasa y mjentik kat perut..bila tmya doc..dea ckp bby da mula gerak ..syukur road to 18 weeks 🤭

5y ago

U too.. 😘

19weeks. Perut berombak sikit sikit. Sebelum tu berdenyut je dekat tengah tengah perut hihi

Sya 17 weeks start rasa baby saya brgerak.. rasa teruja sgt.. one of the best feeling ever

Sya 17 weeks start rasa baby saya brgerak.. rasa teruja sgt.. one of the best feeling..

sy 20wk baru rasa.. rasa perut berdenyut trutama waktu mlm time nk tido 😅

5y ago

Betul2.. time baring tuh, nk rest mulalah dia ajk bebual.. cuit2 jentik2 perut kita.. hehe

Baby dh start gerak tapi pelahan/lembut sgt..sis tggu nt makin kuat ye 😊

Sy 20 week.. Rasa mcm kena cuit.. Tpi x kerap sgt lah.. Sbb baby kecik lagi