17weeks now

Salam mommy2 semua, sye nak tnye weeks ke brp ye baby start gerak ye??? Now sye 17weeks 6days. And mcm mne rasa nye ye kalau baby gerak tu? Sbb first baby n tkde pengalaman lagi rase baby gerak😅😅#ingintahu #firstmom #bantusharing

7 Balas

Untuk anak 1st saya, start 23weeks baru rasa. Sebab tak pandai lagi nk bezakan gerakan baby or angin dalam perut. Untuk 2nd pregnancy saya, start 17weeks saya dah rasa gerakan seminggu tu dalam 2 kali. Start 21weeks, mmg hari2 rasa baby gerak. Dia rasa mcm slight pop/jentikan dalam perut awal2 tu

12mo ago

ya betul tu sis.. Mmg Ada rsa dia punya jentikkan tu..🤭🤭

saya dah start rsa sis.. Tpi awk kena peka.. Sya diajar nurse aritu.. Klau awak baring.. awak diam je.. relex.. kalau Ada yg sentuh2 halus dekat perut.. dia kick lah tu sis..☺️.. Sya mula2 pun blur sbb sya x faham mcm mane nak rsa.. lpas tu Bru sya dpat rsa..

12mo ago

Oooo kalau kita bnyk gerak n jln tu tak rasa sgt yee baby kick. Dia rasa dekat bawah perut ye sis??? Ke atas ? Sbb sye time drive haritu ttbe rasa mcm 3x denyut , sye pun tk tau nk explain cmne, nak kate denyut tu mcm bukan denyut, tpi die serentak 3x tu bawah perut. Sye tk tau la tu baby kick ke ape

saya 18w4d memang rasa sangat dia gerak dia tendang mungkin lapisan perut saya nipis kot , setiap hari bergerak tendangan dia memang kuat , seronok je rasa btw anak first ni 😄

12mo ago

dia rasa mcm something gerak dalam perut tapi kejap kejap je pastu baby kick nak lagi rasa awak baring pastu awak letak tangan awak kat perut tekan sikit je nanti boleh rasa

sye 18 minggu baru rse gerak bby , kadang belah kanan kadang belah kiri , die akan timbul sendiri , ibu akan dapat rasa , alhamdulillah sekarang sye dh 21 minggu

12mo ago

Ooo cmtu. Sye still tk boleh beza kan mcm mne nak tau tu baby kick ke or lain😅😅

Saya 18 weeks.. Masih belum rasa baby gerak active lagi.. Tapi kdg2.. Lepas mkn ada mcm kembung2 skit.. Dia gerak lah kot.. Hahah.. I pon first time mom nii..

12mo ago

Sye next checkup 18/5 sis. Now da 18w2d

sy time 15w6d..rasa mcm di cuit2 je hehe..skrg msuk 18w,smakin kerap di cuit2..

12mo ago

you're welcome🌹

Saya rasa masa 17weeks, rasa mcm dia sedu² camtu jer 🥰

12mo ago

Awal2 rasa dia xkuat sgt sis, rasa mcm kita sedu tuu jer, denyut2.. takpe jgn risau nti kk repeat scan lagi kan.