Jerawat badan

Sejak pregnant ni jerawat dekat badan makin naik sampai kulit jadi kasar lagi2 dekat bahagian belakang badan. Sebelum pregnant takde jerawat badan. Ade tak tips atau sabun yang boleh kurangkan atau hilangkan jerawat badan ?

20 Balas

saya rasa mmg betul kot 😂 sama ada secara kebetulan atau mitos, klu org yg mengandungkan anak lelaki akan naik jerawat di badan. saya skrg tgh pregnant 7 bulan, in sha Allah gender lelaki sbb dh buat details scan. naik jerawat di dada, leher & badan sikit. jerawat merah jenis kembung tapi tak sakit & tak gatal. sekali dgn suami pun kena tempias 🤣 naik jerawat juga kt badan dia, tak pernah lagi kitaorg naik jerawat kat badan dari awal kahwin. tapi saya tak usik la takut pecah nnti merebak makin teruk, kadang just sapu bedak sejuk shj

Masa mengandung anak lelaki saya kena jerawat belakang badan memang kusam sangat . Lepas tu gatal gatal dekat bahagian perut . Makin besar makin gatal . Jadi masa lepas mandi tu saya lap kering kering belakang badan saya , lepas tu saya sapu moisturise dekat belakang badan sampai dia betul betul serap baru pakai baju . ☺️ Saya tak pakai baju selagi belakang badan saya masih lembap lembap .

Normal sis, saya pun mcm tu.. habis naik dkt leher and belakang badan.. Kakak saya setiap kali pregnant anak laki memang naik jerawat dkt badan, mungkin saya pun anak laki jugak la kot😅😅 sebab kakak saya pun mcm tu bila pregnant, jdinya saya tak la risau ada naik jerawat dkt badan.

1y ago

Sebab tu saya ckap “kot” sbb saya pun tak pasti lagi anak apa.. belum boleh scan jantina baby😅😅

sama la sy pn naik jerawat blkg bdn bawah bahuu nii .skg dh 16w.. xgatal cuma xselesa la bila sentuh rasa timbul2 .. suami pn risau katanya mkin byk plk tp tak gatal so sy xrisau sgt la .. mybe btul hormon pregnant kan . klu btul bby boy alhmdulilah.msih Blum scan hehehe

Normal sis. Saya mula2 di trimester satu jerawat naik satu badan especially di belakang, dan muka.. Masuk trimester kedua sampailah ketiga jerawat semua hilang dan kulit pun flawless. Puncanya, hormon mengandung lerrr.. Haha

sy dari awal pregnant smpaii masukk 30week ni baru jerawat bdn tu kurang dan hilangg . tinggal parut2 dia aje . pakai sabun pon bkn kurang mana sbb pembawakan bdk kan .

Sy pon mcm tu msa check up dctr bgi ubat sapu elok dh cuma tggl bekas je dctr kata nnt lps bsalin blh hlng juga tu sbb hormon je ni

saye pun macamtu 😭 muka sekali penuh jerawat. memang down betul waktu pregnant ni. low confident terus dengan suami 😥

sy pn sama 17w dada dgn blkg strt dari bahu smpai ke leher naik jerawat tp x gatal x sakit pn...huhu kulit teruk dh