Normal Atau Tidak?

Sejak masuk 30weeks ni baby tendang tak rasa sngt.. Smpaikan nk tanda dlm buku pink pom sempat2 je rasa 10 kick.. Jdi ibu2 smua ni normal ke?

18 Balas

Saya sekarang dah 24weeks and dah rasa baby gerak. Masa hari sabtu petang haritu tengah baring² sementara nak tunggu suami balik kerja. Tetiba nampak perut bergelora. Teruja betul. Igt nak amik vid tunjuk kat suami. Bila bukak camera, dia dok diam jek. Bila suami balik kerja dia buat main perut saya. Tetiba baby bergerak. Suami lagi teruja pertama kali dapat rasa baby gerak. Dia punya suka tuh taktau nak cakap cane 😂 Happy betul tengok suami seronok rasa gerakan baby, and happy juga bila dah rasa baby aktif terok dalam perut.

4y ago

Hahah

Sama la sy pon. Kdg2 xrasa baby tendg. Nk kira agak susah. Tambh2 time kerje busy xsempt nk kira sbb xrasa. Klo rasa pon kene letak tangn kt perut. Klo busy kerje mmg xsmpt nk pegang perut. Time tulis agak2 jer. Tp naluri ibu tu kuat. Positif fikir ank sihat wlpn xrasa sgt tndgn dia wlpn sikit2 jer rasa tndgn dia

4y ago

Betul tu.. Klau dh start busy dgn kerja mmg tk terasa baby tendang.. Nk kire kick pun agak2 je.. Kene stay thinking positive slaluu kn

Minum yg sejuk2 je kak... sya pun 27 weeks kdg² 2 jam mcm tu x aktif... bila da sibuk nuat kerja.. byk bgerak x sedar baby menendang.. nk catat pun payah 😅.. nak x nak kena baring².. minum sejuk² or manis² bawa bbual..

4y ago

Kan bila dh sibuk buat kerja tu mmg x sedar baby nendang.. Haha jdi nk catat 10 kick tu main agak2 je..

Mcm saya pulak, ada hari baby aktif.. Kadang2 naik risau baby kurang gerak.. esoknya aktif pulak.. Huhuhu.. Tp tiap kali scan jantung dy elok jaa.. Dr ckp perut tebai.. Jadi time baby gerak slow mmg x rasa..

4y ago

Kan.. Yg kurang gerak tu buatkan hati ni tak keruan jdinya.. Apa2pun Alhamdulillah semuanya okay.. Huhu 😍

Sy 33 weeks. Baru td nk siap² pergi Hospital sbb kurang gerakan. Lepas tu try minum air manis+ais, pujuk² cakap dgn baby sikit, baru aktif. Lg kuat menendang.

4y ago

Haha kan.. Kene manja2kan sikit dgn bebual n minum air yg ad ais.. Uhh sejuk perut2 minum.. 🤭

Saya pon mcm tu sis. Masuk 32w baru rasa yg kuat. Perut baru nampak bergelora 😆. Kalau sy jln jln atau naik kete langsung tak rasa dia tedang. Susah hati dibuatnye.

4y ago

Kan.. Yg tk perasan tu buat susah hati hahaha

Normal bila kita fikir yang positif. InsyaAllah. Ada masa siang dia aktif, ada masa start petang haaa baru mula aktif sampai ke malam

Haahla...sy pun gtu.. mnggu lpas ok je lg.. Skrg ni ms tdo je suami nmpk gerak3 perut ni..masa jaga xrasa pulak kitew..

4y ago

Kan.. Klau tido tu lena je.. Tak rasa pape..

Mcm saya dah 32week ..aktiv dia selalu waktu mlm nk tido.. sampai Kita nk tido pun susah.. siang aktiv juga

4y ago

Oo patutlah.. Mgkin sbb sy ambik susu sblom tido.. Sbb tu tak terasa sngt mlm2 dia tendang.. Hihi

Normal sis sbb baby sye pn cm 2 jgk...sbb ruang smkn smpit tp jgn rsau xd ap y serius