GENDER BABY👦or👧

Sedih sngat ary ne...tdi doktor scan, n kata baby girls, alhamdulillah, sy x kisah pun lelaki or pempuan.... tp y sedihnya, suami mharapkan anak pertama kami adalah lelaki, bila dia usap perut sy, msty dia cakap "baby boy papa jgan nakal²...papa g kerja, baby jaga mama eh"....tdi ckp kat suami, ne kak yong, bkn abg long...trus lain muka suami, wlaupun suami ckp dia x kisah lelaki or pmpuan, tp air muka dia lain sgat... Serius menyesal, sbb bgtahu gender baby tdi... #maaf, sy skadar bkongsi perasaan

35 Balas

"Keberkatan yang paling banyak bila anak itu ialah seorang perempuan, anak perempuan itu mendapat banyak Keberkatan daripada Allah سبحانه وتعالى Khususnya kalau anak pertamanya ialah perempuan. . Rasulullah صلى الله عليه وسلم Bersabda, Diberkati oleh Allah سبحانه وتعالى yang anak pertamanya, anak sulungnya itu ialah perempuan. Dapat Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم. . Kerana itu Para Salafus Solehin رضي الله عنهم وأرضاهم, kalau mereka sudah Kahwin, mereka memohon kepada Allah سبحانه وتعالى, Yaa Allah berikanlah anak aku yang pertama perempuan. . Kenapa Para Salafus Solehin doa macam tu? kerana nak Doa Khusus dari Rasulullah صلى الله عليه وسلم. . Sebab orang jahil dulu jika anak sulungnya perempuan mereka sedih bahkan ada yang lari dari kampungnya kerana takut dihina. Tapi Allah سبحانه وتعالى nak Memuliakan apa yang mereka hina. . Bayi ini takkan keluar dari perut ibunya melainkan dengan Izin Allah. Bila lahir sahaja anak lelaki, Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Mudah mudahan kamu tolong ayah mu. . Tapi bila lahir sahaja anak perempuan, Allah سبحانه وتعالى Berfirman kepadanya, Keluarlah dan Aku Yang Menolong ayah mu. اللهم صل على سيدنا محمد . Inilah Barakah anak sulung perempuan". . Murobbi Ad Da'ie IlaAllah Al Fadhil Al Ustaz Sheikh Abdullah Bin Muhammad Bin Salim Al Jahaf حفظه الله تعالى. . Semoga Bermanfaat, In Shaa Allah, Aamiin.

Saya anak pertama scan girl,kedua scan girl..yg ke 3 scan..sampai nak bersalin x nampak2..keluar je boy, ke 4 scan boy..yg ke 5 ni now pregy 28 weeks..dr awal pregy sblm scan suami dah teka boy jugak..sbb dia kata perut nampak lain kalau boy..bila pi scan masa 20..doc kata boy walaupun samar2 je nampak..nak comfirmkan lg..saya scan lg masa 24 weeks..doc kata boy..semalam saya pi berurut..bidan pun kata boy dr tgk perut saya..walaupun saya teringin sgt nak baby girl kali ni..tp saya redho..aslkan baby saya sihat..sempurna sifatnya..skrg..shopping barang baby pun..pilih yg boy je la...😁

Bagitau suami Allah dah tentukan jantina bayi melalui kromosom lelaki. Form 3 pun dah ada diajar tentang ni sis. Isteri hanya menumpangkan janin dlm kandungan,jantina bayi pula mengikut kromosom suami. Kalau kuat kromosom Y dr suami maka dpt la bayi lelaki. Kalau XX memang baby girl la yg dpt. Mcm saya dua2 anak perempuan. Saya dan suami tak kisah asalkan bayi cukup sifat,sihat dan tak cacat tu pun dh bersyukur sangat. Jgn terlalu stres sis,baby blh rasa kesedihan sis tu. Nanti baby pun ikut stres

Heheh..gtau suami jgn suka sgt nak baby lelaki,tkt ssh nk dapat. .sbb kebanyakan sy nmpk,bila org sgt2 nk ank pempuan,mmg ssh nk dpt,klu nk ank lelk sgt ssh nk dpt ank lelk. .bersyukur dgn apa yg ada. . Sy ada adik,dgn sepupu sgt2 mengharapakn ank perempuan,tapi adik sy dn sepupu saya tu,dh 4 org ank mereka,masing2 baby boy. . Skrg mereka rasa putus harapan nk ank perempuan. . . ✌

Biar jela husband tu..Allah lagi tau yg trbaik utk kita..akk ni lg la 2 ank perempuan..skrang tgh mengandung pn perempuan jgk ni..dh la semua czer..akk dh redho dh..suami pn dh redho dh..mungkin Allah lebih tau apa yg trbaik utk kita...mana tau lps ni awk dpt ank lelaki plak..semoga semua baik2 aje utk kita..😊

Xpe laki pempuan xksh. Yg pting sht. Anak2 rade rezeki sndiri..😁 Jgn sedey 2 nt bby sedey.. Plus penentu jntina actually dr lelaki. Hehhe.. Xpe sis.. Xmo stress.. Biasa laa husbnd hrp laki sbb die pkir blh jd pelapis ketua kluarga jga sis nti.. Mybe die sedey.. Tp xpelaa next nti ade rezeki sis bby boy lak

Awk jgn sedih..sy lagi la dh 4 org anak..semua perempuan..pregnant taun 2020 mmg rancang sgt nk anak laki..tp keluar girl jugk..😅😂sian jugk kt somi sy..dye nk jugk pewaris dye..skrg dia ok je..dia kata janji anak sihat..tak cacat..Alhamdulillah syukur sgt..sekarang sy tgh berpantang😅😂

sama la ngn sy sis..sy hamil ank no 3 sy da ade 2 gegirl... suami mengharapkan bby boy tp scan aritu trg2 gender girl lg...hmmm redho je la kan..kite hanya menrancang... perancangan Allah ni adalah terbaik bg kite..sis msh byk perluang lg jgn putus asa...cb lg hihihi🤗

4y ago

Sama kita sis.ank ke3 jgk..scan hrti smar2 tp doktr kata mcm girl jgk.xpela..rzeki.jnji sihat kn

Jangan sedih2. Nanti baby dalam perut boleh rasa. Husband pun nak anak 1st lelaki. Sebab dia kata boleh jadi pelindung adik2. Tapi bila pergi scan & tau perempuan dia happy je. Ni dah lahir baby lagi rapat dgn abahnya. Dia la paling semangat beli mainan bagai😄

Jangan sedih sis 😢. Saya tau sis sedih sebab reaksi husband. Just banyakkan doa Mudah2an lama2 husband sis okay, gembira dan seronok dengan rezeki anak perempuan. Mungkin dia terlalu mengharap, tu yg kecewa sikit. Tapi InsyaAllah, slowly dia akan okay.