Tips bacaan minum air gula (puasa)

Sedih.. harini kena minum air gula utk kali kedua. Kantoi sebab start puasa kol 10pm. Makanan terakhir adalah zinger burger kfc dan beberapa teguk marinda strawberri.. Alkisah nurse tiba2 suruh buat air gula esok pagi,xsempat nak prep.. Kebetulan sehari sebelum minum tu, makan xmenentu.. habis klinik terus balik tidur. Pukul 6 baru makan untuk tengahari... Jadi pukul 10mlm tu masih lapar lagi.... ----- Hari minum air gula.. Mcm biasa pukul 8 start minum air gula.. Bacaan sebelum tu 5.1 (guna mesin sendiri) Sejam lepas tu 8.1 2jam lepas tu 8.9 😭😭😭 Real result?? Emm tunggu jela. Compare waktu 1st time minum air gula. Bacaan sebelum 2.7 (guna mesin sdr) Lepas 2jam naik 6 je.. Real result kk utk 1st tu... Sebelum 3.9 Selepas 5.3 Jadi, klo nak minum air gula, blh follow tips kat bawah: 1. Makan peria goreng byk2 waktu dekat2 nak amik tu 2. Stop gula, karbo (pukul 6pm sehari sebelum) 3. Sebelum tido, klo lapar makan roti whole grain saja.. jgn tambah apa2.. 4. Teguk sedikit air hirisan lemon lps minum air gula(ni xpasti kesahihan dia. Tp sy cuba wkt 1st) 5. 2jam menunggu tlg jgn tidurrrrr.. try jln2.. bakar gula sikit.. (kesilapan sy pg tidur plk) Klo xde mslh, insyallah berjaya.. ramai sangkut sbb salah diet 😢😢 #bantusharing

4 Balas

saya masa anak 1st tkpenah minum pn air gula. masa anak kedua ni kena minum lak. sy posa manis seminggu awal sebeluk minum air gula.. mmg cun bacaan saya.. hihi..

2y ago

Tu la sis.. nk syok prep lah.. ni klo last minute memang termenung kejap.

sya mkn je mcm biasa. tapi mng sya jenis xska makanan atau mnuman manis. doc suruh puasa sya puasa je mcm biasa. anak 1 anak ke 2 ni alhamdulliah bebas gdm

2y ago

Oh lupa.. pgnant kali ni, jgn ckp gdm je kantoi sis.. awal2 lagi thyroid saya pun dah hyper.... lepas tu back to normal.

sis minom air gula week ke bape ye??

2y ago

1st tu 17minggu.. second ni 28 minggu..

Setuju, kena jaga pemakanan sihat

2y ago

betul sis.. saya baca, tidur lambat pun faktor insulin jadi xaktif.. stress pn faktor.. tp tu mgkin faktor kcil.. yang besarnya faktor pemakanan..