Saja luahan hati..

Sebelum ni husband dan saya PJJ. Terpisah 70km je. Baby dengan saya di daerah K. Husband di daerah B. Sekarang saya dah transfer so dah tak PJJ. 2 hari lepas saya ziarah la keluarga mentua sebab hari raya kan. Makcik-makcik suami saya main dengan baby, macam tolong mengasuh la sekejap sebab nak bagi saya makan.. Salah seorang makcik dia geram dengan baby saya, dia berseloroh. "Comelnya.. meh ikut tokngah balik la" Baby saya pulak pantang orang layan dia, dia suka la. Mak mentua saya menyampuk "ha tak payah. Mak dia tu rela bawak budak tu pergi daerah K, ulang alik ke sana ke sini dengan baby, bukannya nak bagi nenek dia jaga pun" Saya macam lah tak cakap pun nak jaga. Bagitau je la suka rela nak jaga. Takkan la saya ni menantu nak suruh-suruh mentua jaga baby saya. Lagipun mentua berkerja (sendiri) mestilah sibuk. Kalau mak saya sendiri memang dia offer nak jaga. Siap marah saya hantar baby ke taska, dia cakap "mari la tokma jaga" dan dia takut saya meroyan jaga baby sorang-sorang. Cuma mak saya tak berapa larat dah. Saya tak sampai hati. Tak faham lah mentua saya ni kenapa suka sangat nak buat saya nampak buruk di mata orang lain. Bukan sekali dah saya diburukkan macam tu. Patut bersyukur saya rela bersusah payah jaga cucu dia sorang-sorang, bayar yuran taska tak mintak satu sen pun daripada anak dia. Semua susah saya tanggung sendiri. Ya sendiri. Anak dia tak rasa susah pun. Sebab tak payah jaga anak, belanja anak pun guna duit saya. Entahla. Kecik hati.

6 Balas

Oh please laaa!! Hahahaha I ni, sama ada my mom/MIL nak jaga anak I atau tidak, that is something yg I will never even consider. Because it has been decided by me. I ibu kpd anak I, jadi I lah yg nak membentuk anak2 I. My mom dah settle membentuk kami anak2. Dan my MIL dah settle membentuk anak2 dia. Their phase is OVER. It is now MY TURN (Our turn as parents). I takkan bagi la anak I kat org lain. First, I hormat mereka sbgai org tua. Bukan usia mereka utk menjaga budak2 dah. I rasa setiap parents yg ada common sense boleh fikir benda ni. For me, sebagaimana kita ni pandai buat anak, so kita juga perlu pandai manage anak. Bukannya simply letak anak2 kat org tua dan menyusahkan mereka. Jika kita bekerja, kita bayar, kita bertanggungjawab pada anak2. Kalau sy dekat tempat sis, sy mmg akan jawab “because my baby is my responsibility.” That’s it. That will be my answer. I mmg tegas dan garang ya.. So mmg my in laws tak berani pun nak cakap lebih kurang dgn I hahahaha Including my husband. Kita ni wanita, isteri, ibu, perlu tegas pendirian. Tak boleh biar sgt org cakap lebih kurang dgn kita. Biar saling hormat menghormati.

3mo ago

love your comment

Kalau saya jawab balik. Okay pasni nenek jaga yeee. Pastu nanti nak balik saya ckp lagi kt anak, tinggal okayyy nenek nak jaga. Jgn ikut mommy balik. Pastu esok lusa minggu dpn bulan depan saya akan kerap whatsapp mertua, ada rumah tak? Boleh jaga tak? Nak g healing ni. Kalau dia kata tak boleh, mmg saya reply lah haritu mak nk jaga. Maap ler tp saya mmg menantu dari neraka. Me & my mil okay je tp dia mcm dah tobat nk ckp lepas. Sebabnya banyak sebab. Salah satunya mil tegur saya beli barang baby branded, tak simpan duit la bazir la. Saya ckp je saya beli guna duit saya sbb anak mak tak bagi duit pun. Asek tak cukup duit je. Kalau mak saya & org lain tau yg saya je beli semua barang anak malu tau (sambil gelak besar konon gurau). Next month dgn husband2 pun berubah bagi nafkah extra beli mcm2. Kita ni boleh diam tutup aib suami even culas nafkah ke apa tp, sabar kita ni ada had makcik 😄

Takde makne nye orang nak jaga anak u macam u jaga anak u..dah sihat gemok mula lah nak ambik jaga lah nak gomoy lah..time sakit semua salahkan mak jugak,asyik² kite je salah,bapaknye takde salah pun sebab PJJ,geram aku dengan orang tua lagu ni..kat tempat saya dah ada contoh semua serah ke nenek konon nenek baik lah dengan cucu sanggup jage,time sakit,anak takde dengan mak mula lah buat status sedih get well soon mak apatah eh

mak nak heret cucu gi keje ke mak. adoiii laju mulut tu ikut emosi. gi la buat anak sendiri,ambik la anak angkat ramai mana mak nak.. ni nak anak org la plk.. sabar la puan, ohya btw ni umum ya., isteri kerja pun anak tetap bwh suami, suami tak tanggung tu yg selalu ada kes mcm2

kdg2 dyorg skadar ckp je (sembang2 kosg) bknnye btol2 mksd kn (nak jaga).. slalu nye mcm tu la.. mcm nk tnjuk kt org, dyorg nenek yg baik pdehal kdg dgn cucu pun x pduli..

3mo ago

blek kdg2 memg mcm tu.. cbe hari2 blek.. dyorg pun surrender 🤣

kdg org tua yg cakap cmtu dia bukan peduli pun.. nak nampak dia baik je depan orang..