Nak tanya. Actually kita start kira berapa weeks kita based on 1st day period or a week after?

Sebab bila google, it said from 1st day. But doctor kira a week after. Confuse.

7 Balas

dont worry sis.. bila baby da makin besar and doctor akan buat scan utk ukuran baby.. so if lewat or cepat due date tu, doc akan betulkan.. cthnya mcm sy.. bila ikt tarikh 1st day period, i'm already 26-27 weeks.. so my due date will be around middle april.. but after scan, doc ukur size baby, sy baru 24th week.. so doc akn change the due date..

Kira lepas hari pertama pada period terakhir..tapi sebenarnya dia akan +- 2 minggu jadi jgn bimbang sebab nanti lps beberapa minggu ukuran baby masa scan pun tak lari banyak dari kiraan asal..smoga sis n baby dalam kandungan sihat & baik2 shja..🙂

u can download flo. lepas tu setting to im pregnant and set to ur last menstrual period. they will auto calculate. i use that app n also this app.

Hari pertama last period

Dr saya kira dari 1st day period

First day of the last period sis

Kira 1st day period