Bila agaknya bersalin?

Scan 36minggu doc cakap kepala baby dah betul betul kat laluan & takboleh gerak gerak dah, lepastu saya tanya, “tinggi ke?” & doc cakap, “takde tinggi tinggi dah memang dah betul kat bawah tu kepala dia takboleh ke atas dah”. So persoalannya sekarang, kemungkinan akan bersalinnya tu jangkaannya bila ye? Saya confuse sikit first time mummy kan 😅

6 Balas

Sy dari 34w dr kata kepala dah kat laluan. 35w kepala baby dah 3/5 kat laluan plus cervix pun dah nipis. Pastu admitted cucuk dexa lagi untuk matangkan paru2 sebab dr risau bersalin awal. Tapi sampai sekarang dah 38w1d takde tanda2 pun nak bersalin😅🤭 Just rasa baby mengeras kerap tapi tak sakit. So kita monitor je dulu huhu. So if kepala baby dah kat laluan tak jadi faktor bersalin awal pun mummy. Sebab body kita lain2. Apa2 pun barang2 semua dah boleh ready. Semoga kita mummy2 semua dipermudahkan urusan bersalin, secara normal dan lancar in sha Allah. Yang penting baby and mummy selamat 🤍🤍

actually dah masuk laluan xmenjadi faktor kita cepat bersalin..mcm sy baru ni 38w,nurse kata baby keluar balik..masih floating, cuma kepala masih di bawah la.mgkn faktor air ketuban masih byk kot.laluan sy kosong,cek up 37w kepala da masuk laluan..pastu jumpa doc,doc kata baby boleh jadi masuk laluan masa da nak bersalin nanti..kalau sis2 ade baca mane2 experience ibu nak bersalin,ade yg kata kepala baby tinggi lagi even bukaan dah besar..ada cara nurse buat utk baby turun..

Sy br je bersalin 2hr lps..kes nye last mnt bby tbe2 songsang.pdhl 2hr sblm tu g checkup kk kpla bby kt bwh lg. dh takdir ble bby still brubah kedudukan tu wlpn dh masuk 38w, sbb air ktuban byk mlebihi ars normal 28. so bby byk chance utk floating lg .jd 36w tu mmg blm tentu kedudukan yg tepat lg utk baby melainkan yg btl2 fix kat laluan..huhu redha bby keluar ikut tingkap/czer 😅

sy 36w bby dh msuk laluan..skrg 39w3d jam 12am ni kira 39w4d 😂 bby still taknak kluar ..due 9/11 .. 8/11 pada hari selasa dh kena serah diri sbb ada gdm on diet tk bleh overdue 😅 jadi susah nak ckap bila nak bsalin..lain org lain badan

2y ago

due kita hampir sama sis.. sy baru 39w.. ms 38w 5d dah keluar darah tp doc kata baru 1cm.. srh balik.. due 13/11 tp kena serah diri 10/11.. semoga kita dipermudahkan urusan nanti..

dah boleh standby je sebab kemungkinan tu lain setiap org. sepupu saya dah masuk laluan pun kena tunggu sampai 40w. saya yg dah masuk laluan terpaksa czer 37w. jadi atas badan masing masing

Saya 36w masuk laluan elok dah. 38w1d baru bersalin 😬