scabies

Scabies pda bayi mcm mna nk elakkan ea,?hampir smua ubat dh sy cba tapi tak da kesan.,bby sy skrng dh 1thn8bln msih lgi,.dia kna tu time dia umur 11 bln..,smua pakaian dia smua dh sy rendam guna air panas tapi msih2 lgi.,kcian tengok dia tidur dia x lena asyik menangis sbb terlalu gatal..ada sesiapa yg tau ke ubat apa yg bgus untuk digunakn..

1 Balas

Betul tu scabies ni susah nak hilang. Lagi2 dia boleh berjangkit melalui sentuhan & pakaian. Ape yg doktor cakap dekat adik ipar sy dulu, pakaian kene asingkan dari pakaian orang lain & kene rebus. Tilam/cadar/ kene selalu jemur di kawasan panas terik. Sapu ubat yg diberikan doktor 3 kali sehari jangan skip. Bila dah kering gatal tu, rehat seminggu dari sapu ubat yg diberi. Then sambung balik 3 hari sapu. Maaf sy takda la pulak gambar ubat sapu tu, macam calamine lotion je rupa dia. Tapi tak sure bahan2 dalam tu. Sis dah bawa anak jumpa pakar kulit ke? Kesian plak bila dah nangis2 macam tu.