Urine sangkut glucose 3+

saya xda kncing manis dan sudah dua kali mnum air gula result normal. Sahur tdi saya mkn kurma 2 biji, susu segelas dan dlm 2 gelas air kosong.. Pagi tdi pergi checkup sngkut glucose tinggi..Adakah pemakanan wktu sahur tu kurang sesuai utk bdn saya ? dan apa perlu bt? sbb sblum ni saya pernah gnti puasa dan cuba utk xmkn kurma mmg saya lembik😅

6 Balas

sbb kita puasa, jd air kencing kita pekat. sy kalau nk p klinik, mlm tu sy tadah air kencing siap2 dlm botol urine kcik tu. amek yg btul2 jernih. esok p klinik tuang je dlm cawan sna bg haha. kdg2 kena tipu2 skit utk kebaikan. lgipun dh puasa, payah laa air kencing nk cntik kan dh x mnum air

2mo ago

sebelum ni x posa ok jela kan mnum air byk2 boleh la kencing cntik. now bulan posa tadah ja awal2 bwk p kk haha. sbb confirm ayaq kncing pekat posa2 ni x ckup air dlm badan

Ahad baruni sy pun sangkut urine glucose 3+ .. masa tu belum puasa sy makan kurma dlm 8 biji (lpstu terus insaf) 😂 pstu esok hari terus kena minum air gula tp tk sangkut plk 🤔 hairan jgk ni nk kena jaga macam mna ya ke tk boleh makan kurma

2mo ago

Saya hampir nk kena repeat mnum air gula ke tiga kalau sngkut next day. Alhamdulilah saya try mkn satu je kurma dan sulam air kosong byk2 bru lah xsngkut..

Baru checkup smlm ada yg sangkut jugak tapi nurse ckp awk puasa ye normal la tu. Bagi saya mkn je kurma sis takut awak taklarat nnti nk berpuasa. Pagi check mmg la glucose tinggi sbb baru sahur nnti petang dia dh normal balik.

2mo ago

ye btul..saya dh try gnti puasa sblum ni..bila xmkn kurma mmg tgh hri lembik getar lutut dh😅..mngkin msa check up dktor sja sya perlu elakkan kurma

hospital mana awak pergi ni? minum air gula 2 kali je. Yang sangkut tu minum air gula ke berapa?

2mo ago

air gula xsngkut pun..saya sngkut msa urine test ja naik glucose tinggi

Nurse di tmpt saya sarankan utk tak puasa pada hari check up supaya x bagi effect pada result

2mo ago

yeke..kt tmpat saya xda pula ckp mcm tu..cuma dia pesan kalau xlarat berbuka je jgn pksa

Mungkin tak sesuai kot. Macam saya ada GDM, tak ambil kurma sebab kandungan gulanya tinggi

2mo ago

mula tu fkir jugak mcm tu..sbb mkn xbyk mna pun..air pun byk mnum..mngkin xdan hadam sbb pg lg kn..huhu