Hb low sentiasa

Saya week 17, dari awal buka buku sampai sekarang hb masih 10.5 tak naik2 walaupun zincofer 2 biji sekali makan. Pemakanan pon jaga. Ada tak sesiapa pernah alami situasi macam ni? Apa solution korang ya? Saya risau sebenarnya.

14 Balas

mcm saya...20++ nnti kne pkai ubat yg masuk dlm tgn tu...anak kdua pulak hb mkin drop 9.7 trus kne chek up 2mnggu sekli sebb sejrh lama anak prtma..rupanya sebb iron dlm bdn trlalu rendh sebb tu hb sush nk naik walaupun dh mkn ubat drop waktu mngndung

1y ago

takut pula, result darah saya tak dapat lagi untuk details sama ada kurang iron ke apa. Now memang makan ubat semua tak jalan. Bermacam cara cuba.

mcm sy sndiri.. sy takboleh jaga mkn..kalau jaga mkn hb sy akn low.. sy mkn je apa yg ada..zincofer paling bgus .. tp mybe stgah bdn tkleh trima.. sis try safron.. sy iktiar ngn safron..alhamdulillah mnjadi..seminggu 3 kali je mnum air safron

1y ago

boleh cuba ni, thank you 😊

Saya amalkan minum pati delima satu sudu sehari campur dgn air kosong. Then saya makan zincofer dgn air delima tu. After 2 weeks, hb saya naik dr 9.8 ke 12.2. Boleh try jugak makan kerang rebus, daging and sayur bayam.

1y ago

pati delima brand apa ya awak? Share boleh. Saya nak try, sebab lagi 2 weeks nak kena ambil darah lagi. Saya tiap 2 mggu kena checkup.

sme dgn sy sis .sy 18w ..hb 9.4 9.2 ... semua ubat sy xserasi ..muntah ...bila dh start muntah akan jd kerap muntah sy terpaksa stop mkn ubat ..

1y ago

sama² kita doa baby kita sihat dgn baik 🥰

saya selalu makan jambu batu je .mmg naik hb . berkesan sgt kat saya ..dlu mcm2 mkn xnaik2 .bila mkn jambu batu trus naik

try makan acid folid ganilia . tpi mahal sikit dlm rm70 lebih mcmtu tpi mmg bgus ..hb naik elok

pagi² minum air sunquick fresh jangan cmpur gula.. sye selalu mkn jmbu batu..

dah try iberate? Sy hb 11.7 drop ke 11.1 Dr suh makan 2 biji iberate sehari

anak first jadi mcm ni, lps tu trus beli mamariam, alhamdulillah serasi. cuba lah

1y ago

saya amalkan mamariam dari mula, hb tetap sama makin low.

sye pn mkan zincofer.try mnum dgn air limau atau lemon.