Anak tidur meniarap

saya tengah sleep train anak, anak saya dah pandai meniarap dan menyenget badan dia. Kalau terlentang balik kadang2 dapat, kadang2 takdapat. Ni dia tidur meniarap, kena terlentangkan balik ke? Kepala dia senget ketepi utk bernafas. Btw saya train based on fb page baby language. Ni nak tanye pengalaman ibu2 dalam ni je 😄Baby saya 5 bulan.

Anak tidur meniarap
8 Balas

sy sleep training umur baby 6bulan.. tp sebulan jgk sleep training bru brjye.. blajar dr baby language jgk 🤭. tp kn kalau nmpk die tdur meniarap.. awk baring kn die balik.. lg2 kalau tk pndai pusing balik. rsau jgk tkut lemas. awk jgn letak ape2. bntal atau selimut utk bby.. kalau baby da pndai dduk dn brdiri tk rsau sgt nk tdo mcm tu sbb dyowg kalau tdur msti nk huru hara katil .. tendang katil la, hentak kaki. sondol2.. pstu tdo...die tk selese pn die pndai alih sdri posisi die..

Sy pun ST baby, sebelum dia mahir meniarap, sy akan bedung dia tiap kali nk tidur. Bila dia dah pandai meniarap dlm bedung masa tidur, sy ceraikn bedung dri dia. Dalam tempoh tuh, dia tak pandai lagi nak telentang sndiri, jadi setiap kali dia tidur, sy akan jaga2 jugak lah terutama malam sebb takut dia tertutup hidung dan mulut. Then kalau agak rasa mcm dah lama dia meniarap, sy akan terlentang kan dia sndiri. Sekarang dah 6 bulan, katil queen nih dia punya sorang je 😆😂

saye ada baca 1 article ni dri doctor cuma x ingt dkt mana. risiko anak tido meniarap byk yg boleh sbb kn sid. salah satu nya risiko tersedak. 2 bila baby tido risau dia tertutup pernafasan dia and kita x sedar. sbb zaman dulu mmg ramai bby sid sbb tersedak susu bila ditiarap kan.

Risiko sids sebenarnya. Pantau jela tapi seeloknya betulkan balik position biasa. Anak saya 1y++ baru nampak dia tidur meniarap la tertonggeng la. Sebab dia sendiri dah pandai bergerak ubah position sana sini.

ank sye dr baby smpai skang 1y9m suke tido meniarap. kalau kite pusingkan, dia akan meniarap balik 😅. sye elakkan bantal dan selimut dkt dia, bahaya. sis kena kerap pantau anak since baby kecik lagi 😊.

anak sy dah dekat 3 tahun umur mmg suka tidur terlentang..mungkin selesa kot..tapi selimut bantal semua mmg clear..sbb takut dia lemas masa tido tak perasan plak

macam saya pon baby suka tido meniarap. sekarang dah 2tahun++. kalau awak terjaga betulkan posisi tido baby semula. elakkan letak bantal atau selimut. bahaya

elakkan buh bantal dan selimut