Anak berbinkan bapa

Saya tengah mengandung 4 bulan. saya belum berkahwin lagi,macam mana saya nak anak saya berbinkan suami saya (tunang saya),saya taknak anak saya berbinkan abdul dan sebagainya,saya nak anak saya berbinkan bapa kandung dia. apa tindakan yang saya boleh buat ya,saya kena kahwin terus atau pun melahirkan bayi ni dulu baru boleh berbinkan anak ni dengan nama tunang saya,mohon jawapan dan pencerahan. terima kasih 🙏#firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

18 Balas

Refer pej agama, JGN tanya kt sini. Ada yg kata boleh ada yg kata tk boleh. Buat awak confuse je, klu terikut kata yg salah, dh menambah kn dosa dan masalah pd anak kelak. Terus tnya pd pej agama senang, mereka lebih arif. Sini bukan tmpt nya, TOLONGGG saya minta tlg refer pd pej agama ye. Sbb awak nk kawen tu pun kena hntr borg dkt pej agama kn, jd terus je tnya. Apa hukum nya, apa process nya. Semoga urusan awak dipermudahkan 🫶🏻

Anak luar nikah tak boleh bin binti bapaknya. Walaupun itu bapaknya. Fikirkan nasab keluarga je. Andai kata anak tu perempuan. Dia nak kawen nanti kalau sis tak berterus terang tentang nasab dia, bapak dia walikan. Da tak sah akad dia nanti. Da jadi anak sis pulak berzina dgn suami dia. Jangan fikir sekarang nak tutup aib ke taknak bagi nama bin binti abdul ke. Kena fikir masa akan datang. Kesian kat anak.

Sis refer pejabat agama terus untuk maklumat lebih jelas and you will know your next step In Sha Allah. So far dari segi Islam, what I understand is memang tak boleh berbinkan ayahnya, walaupun sis kahwin dengan ayahnya nanti. Sebab sudah pun terbentuk anak luar nikah. Apa2 pon banyakkan berdoa to be guided to the right path, and do what's best for you and the baby :) Semoga dipermudahkan your future.

nk x nk kena terima hukum dari Allah.. anak luar nikah mmg x blh berbinkan atau dibintikan lelaki yg buntingkan awak waima itu benihnya sndri.. ini melibatkan nasab si anak.. permasalahan ini harus rujuk pada ilmu² fiqh dan pejabat agama.. ini soal nasab anak x blh diambil mudah hal agama..

duĺu dkt sekolah lg dah ustaz ustazah ajar, anak hasil dr hubungan luar nikah memang TAK BOLEH bernasabkan si bapanya..yg boleh bin kan tu bila ko dah kawin pastu pregnant cepat, cara kira minggu kan ikut 1st day last period so cthnya last period 1/1/2023,kawin 2/2/2023 terus pregnant,ha kan kiraan minggu tu lebih dr tarikh kawin...

1y ago

Betul konsep yg ni

kena kahwin dlu , tp mgkin dpt surat branak lewt hai mummy 🤗 jangan lupa daftar dan dapatkan sample pampers jenama merries ni, kualiti die paling best diantara jenama yang lain 😍 dapatkan disini🤩 https://www.merriesfamily.com.my/r/OWVIFX #sampelpampers #samplepercuma

boleh tapi procedure nya sangat leceh kena naik mahkamah tapi Masih depends on brp bulan kandungan, baru ni kawan Sy buat surat beranak anaknya jpn ada terangkan cara tapi macam yg saya cakap agak leceh jadinya nak senang dia pilih je bin dari 99 nama Allah

1y ago

Betol... Sgt leceh

Ta boleh sis.. Ta pa ja sis kalo anak berbin Abdullah @ 99 nama Allah tu. Pgg 1 ja sis. Ap yg jdi nih bersebab.. Lanie fokus kedepan.. Cepat2 nikah dgn tunang awak tu.. Jgn risau nnti nk buka buku pink. Misi ta kan marah pon sis. Bab mulut org tu. Abaikan ja..

tak boleh ber bin arau berbinti kan ayah nya. ni hukum melibatkan nasab keturunan. tapi boleh kalau ‘maulad’ kan rasanya. tapi bin dengan binti tetap tak ada. sis pergi pejabat agama untuk tanya lebih lanjut. kami pun bukan pakar.

Puan sila ke pejabat agama dan JPN tanye procedure dia.. and status anak puan ya 👌🌹 sebabnya masalah ni berat... semoga dipermudahkan urusan.❤️.. lagi awal pergi consult lagi bagus puan ❤️