Ibu yang stress

Hi... Saya tak ada apa nak tanya. Cuma nak luahkan perasaan.. Saya stress bilamana keluarga mertua saya banyak masuk campur hal keluarga saya.. Dari awal saya pregnant, dorang sibuk pilih nama untuk anak saya.. Saya faham dorang excited tapi kena la hormat saya & suami.. Bila baby dah lahir, ada gaduh sikit sebab nama anak. Saya & husband tukar nama anak. Bila dah tukar, FIL saya cakap depan saya & depan tetamu, "kalau saya, saya tak letak nama macam ni" saya sedih & stress. And nak buat aqiqah anak pun nampak gayanya macam kena buat kat rumah FIL. Saya cium tangan anak pun jadi satu issue jugak. "jangan cium tangan anak, nanti dia suka meminta minta". Bila anak nangis, dorang terus angkat. Saya stress. Padahal budak tu boleh je dipujuk tanpa angkat tanpa dukung. Saya plan nak bawak anak pergi berjalan before saya habis maternity leave, itu pun dorang masuk campur, tak bagi pergi, alasan baby kecik lagi. Saya bukan nya nak bawak tempat bahaya, buay benda2 bahaya, saya cuma nak create memory untuk keluarga kecil saya je. Banyak lagi benda2 yang buat saya rasa stress.

4 Balas

sis pikir camni. ank tu anak sis n suami. jadi pe orang kata pasal nama anak ke pe buat xtau. sebab yg skit mnjga 24jam anak tu sis n suami bukan mertua sis. sama gak macam g berjalan, kalo sis rasa x guna duit dorang g je la mana2 sis mau. dorang boleh cakap je, bukan dorang hulur duit. mana2 yg sis rasa logik n boleh terima tuk kebaikan terima je. yg sis rasa cm x masuk akal buat xtau. kdg kena jadi hati kering sikit. kalo ikot je kita sakit ati

Sama mcm family sy..sy letak nama mcm nama org dulu2.. digelak2kan.. smpi nurse dtg rumah pun mak sy duduk kutuk nama anak sy..pastu suka2 panggil nama lain ikut yg dia suka.. bg sy, awk buat bodo je, walau sakit hati, anak awk, ada hak nk letak nama apa pun…krg melawan dosa plk kan 😮‍💨 lepas tu, kalau awk nk g mana2, kalau dorg jenis bising..xperlu la bgtahu.. dah balik tu baru cerita atau senyap2 je…

Puan & suami kena tegas + buat sahaja cara didikan yang dimahukan. Tak payah hiraukan mulut2 orang. Yang penting puan lagi tahu apa yang terbaik untuk keluarga puan.

Allah Hu... sy ada nak buat group wasap utk luahkan apa yg kita rasa.. kalau ada yg nak join tgalkan no fon ya smbil tu boleh kita kenal² in shaa Allah

8mo ago

nak join