Hi , just nak share apa yang terpendam je..

So ni about my mil n fil.. and yes ni cucu first diorg.. tapi saya rasa tak selesa bila diorg layan cucu mcm anak diorg pulak.. faham tak macam mana.. layanan dorg melebih2.. saya pernah stress dalam pantang sebab fikirkan hal ni.. bayangkan laa susu mmg banyak , mmg cukup sangat2 nak bagi baby.. tapi mil saya bagi susu formula.. lagi buat saya down bila saya dah depan2 muka dorg pun baby nangis nak susu tapi dorg tak bagi saya pun.. dorg cepat2 buat susu formula.. ibarat saya ni mcm tak wujud depan dorg... Susu saya sampai bengkak sebab baby tak menghisap.. banyak kali saya menangis dalam pantang.. saya sampai fikir nak lari je sebab time tu berpantang rumah mil.. And masalah saya yang paling besar is saya ni seorg yang pendiam... Saya tak berani bersuara 😭😭 And pernah tau mil n fil saya bawak baby jalan2 tapi tak bawak saya sekali... Saya tak kisah pun tak dapat keluar rumah.. tapi saya fikir kalau baby lapar nanti nak susu macam mana.. lagi pulak time tu mil bawak sebotol kecik je susu formula.. dorg keluar bukan main lama... Then balik tu saya tanya baby tak nangis ke.. dorg cakap tak nangis..tidur je... Tipu laa baby tak nangiss.. susu botol dah habis nak menunggu balik rumah mesti la dia nangis kan.. then kantoi masa pergi rumah nenek husb , cousin dia cakap "lain kali ibunya bawak la sekali, tak puas main dengan baby sebab nangis"... Taktau laa nak +ve kan otak ni macam mana.. saya tau dorg sayang sangat kat cucu tapi macam dah melebih.. macam anak dorg..and pernah yaa baby tak menyusu lama sebab fil saya main dgn baby lama sgt 😭😭 bila baby nangis nak susu je dia bawak lari dari saya, dia bawak keluar rumah...dari ptg pkol 6 sampai malam nak tidur baru la baby menyusu 😭😭😭 btw mil saya muda lagi..hmm sorry ya.. saya takde tempat meluah.. cerita dengan husb dia macam tak faham apa yang saya rasa... Saya dah tahap depress nak bunuh diri bila fikir hal ni... Sampai sekarang saya rasa tak suka bila mil n fil lebih2 pasal cucu dia... And saya rasa takut nak balik rumah mreka..😭😭😭😭😭

12 Balas

saya pernah rasa tpi xseteruk awakla mybe sbb cucu pertama kot..kadang saya pun terasa tpi saya pendam .. mcm saya mak dan ayah mertua saya memang manjakan sangat anak saya tu..kalau saya tidur rumah diorng anak saya selalu bawak lari ..bawak masuk bilik diorng ..siap buatkn susu fomila lgi..sbb anak saya memang dari kecik kene minum fomila sbb masuk wad..kira bercampur laa..susu fomila pun minum..susu badan pun minum..cuma bila blk rumah ibu mertua diorng kerapkn bgi minum fomila..sampai satu tahap susu saya makin berkurang😌 dia last minum susu badan masa umur dia 1tahun 2bulan mcm tu..susu saya dh berhenti sendiri ..sbb blk rumah mertua je mesti kerap minum fomila..padahal boleh je minum susu badan😌 tpi saya sabar je la..sampai skrng .. ibu dan ayah mertua saya selalu bawah anak saya saya tu blk rumh diorng .. nk di anggap kerap gk la tpi tak pa laaa..saya layan kn je la..sebaik anak ke dua saya ni..diorng xbuat mcm anak pertama saya tu ..harap anak kedua saya dpt la susu badan sampai dia 2tahun😌

2y ago

faham sgt. kita sama sgt nasib . smpai skrg anak 7 bln sgt2 stress bila mertua buat kita ni mcm x ada hak atas anak sndiri . mereka yg lbh2 .

Sy slps kawin je husb bawa stay dgn Mil n Fil. Mula2 ok tp lma2 tggl kat sna nampak segala2 prangai yg tdk baik. Mil & fil sa kerap bergaduh, klu gaduh2 kecil xpa juga. Tp bila gaduh smpai pukul memukul, masuk hospital n sbgainya.. tu da melampau. Anyway mil sy yg prangai cam hantu. Fil sy ok. Tiap pagi tiap malam kdg bergaduh.. tak tenang sy nak tido, kdg menangis tiap mlm sbb x tahan dgn keadaan tu.. last2 sy move out sbb sy tau sy takkan tenang di sana, nasib baik blm ade anak.. skrg sy da x tggl tmpt mil. Sy stay tmpt parents, sib baik husb pn join tggl dgn sy sbb dia sndri tau prangai hantu mak dia.. doa kn spya kami dpt tmpt tggl sndri lain hari & mudah mudahan ade rezeki dpt anak.. da lekat ari tu tp miscarriage.. sbb stress & mcm2 lg..

2y ago

TQ sis🥰 seminggu lalu da double line tp samar.. sy tggu lg 2 mggu baru cek lg.. hrp line makin terang..

sya sama macam stuasi awak juga. anak sy first cucu dlm kluarga husb. masa sy tgh pantang anak sy tdr dgn mereka sbb mereka tdr d rmh sy dgn husb. nak dekat dgn bby pun terasa sgt . dia org angp anak sy ni mcm anak mereka mlbihi dari sy. kdg2 bawa keluar sllu tanpa mintak izin lps tu bawa anak sy masih lagi umur 2.3 bln gitu bawa blk rmh mereka tanpa pikir perasaan sy. ni anak sy dh masuk 7bln sgla tumbuh besar anak sy mereka yg control. sy rasa sgt rimas dan skrg sy rasa sgt tertekan dgn skp mereka . sy pun mcm awak jnis pendiam . suami pula lbh kn kluarga dia dan x fhm perasaan sy. ckp biar lah tu cucu mereka mereka berhak juga. sy jadi rimas dan tertekan bila anak sndiri tak sllu bersama .

2y ago

sya nak bersuara mcm xda hak pula atas anak sndiri . macam mereka lbh hak sdgkn mereka stakat atuk nenek . kluarga sy sndiri blum lagi jumpa anak sy. sy rasa hdp sy ni kena control oleh mertua . ni makin kuat musim pnyakit makin kerap bawa anak sy kluar tanpa izin . hari2 bawa anak kluar . sy crta dkt mak bapa sy . mak bapa sy pun risau anak sy asyik d bawa kluar takut kena pnyakit . sy sgt stress . kadang2 nangis sndiri sy .

Sedihnya baca kisah ni walaupun 8bulan yang lalu post ni. Huhu. Sy sedih sebab sy pernah bengkak susu yang banyak kali walaupun setiap dua jam baby minum. Bila ada ibu2 mengadu pasal bengkak susu sebab anak tak minum saya akan jadi sedih untuk mereka sbb sy pernah rasa. 😭 semoga awak dalam lindunganNYA selalu. Tak baik sangat fil dgn mil buat mcm tu. Sayang cucu septutnya tahu keperluan susu waktu tu. Susu ibu adalah yang terbaik. Saya betul2 berharap awak okay dan Allah lindung awk selalu.

Allahuakhbar.. simpati dengan Puan. Susah dan menyusahkan bila takda ilmu nak memandai mandai. kalau saya jadi Puan, saya berkeras ambik jugak anak dan susukan. Suami kalau tak boleh membantu, Puan kena berkeras sendiri. Bawak keluar baby macam tu ja yaa.. sakit hati pulak kita ni baca 🔥 apa apa pun semua dari puan, sakit sihat anak kita yang tanggung nanti bukan orang lain.

Mmg susah kalau pantang rumah mertua, hmm mcm2 masalah akan timbul. Kenapa sis tak pantang rumah mak sis ? Biar mak kita jaga kita sbb kita dah biasa dgn family kita sndiri. Sakit plak hati ni baca apa yg dorang buat kat sis. Susu ibu la bagus berkat untuk anak minum , lagi sihat dari susu yg dorang bagi tu. Hmm kesiannya sis husb plak tak faham keadaan sis alahaiii😌

2y ago

Hmm mgkin jgk kot kan

Allahu... apa kata puan kuatkan semangat menangis je dpn mertua sbb nak susukan anak. luahkan kat mereka. kalau mereka dan suami tak bg kerjasama, call je, call siapa eh? 🤔🤔🤔 kena ada pihak/ org yg mereka hormati tegur ni...

yaALLAH, ksiannya. u kna kuat tau u. u brtegas la nk susuk baby tu. x smua prkara kite kne pndam. tu baby u. bukan baby diorg. haaiiihh. i emosi tau bca bnde gini

allaahu. kesiannya sis. kenapa la husb sis xphm keadaan sis. kenapa x pantang rmh mak sis je? kesian baby n sis.

Allahuakbar.. besar ujian awak sis.. saya doakan semoga tabah teruskan kehidupan. ❤️❤️❤️