biskut baby bites

saya tadi pergi makan dkat medan selera dlm shopping mall..ternampak lah stu parents ni bagi baby dia pgg biskut baby bites tu,saya rasa baby dia 6 bulan mcm tulah,biskut tu patah2 sy tgok baby tu makan...tak bhaya ke ? saya tanya sb sy curious jugak lah sy tak da pgalaman..

5 Balas

Depends baby jugak..macam anak saya 6 bulan lebih dah pandai dah dia makan biskut. Dia kemam2 & biskut tu jenis cair dalam mulut so okay je. Kalau mcm baby ada tercekik sikit tu normal awal2 sebab dia kena belajar rasa tercekik tu sikit. Kalau tercekik teruk tu bahaya la kan. Kalau tersedak gitu okay je dia dalam fasa belajar kenal makanan semua tu☺️

1y ago

Sorry, bukan tercekik dear, namanya gag reflex. Betul, ianya normal untuk baby yang masih dalam fasa menyesuaikan diri dengan makanan.

gusi baby kuat. normal kalau baby mkn ada gag. boleh ajar baby BLW. boleh juga bg finger food yg kita buat sendiri. atau pon potong buah dlm bentuk finger food

Sy start bagi masa 7 bln, tapi mmg awasi la takut cekik & biskut tu masuk mulut mmg cair. Ada certain baby mmg dah pandai kunyah 😄

x.. sbb 6 bln da bley mkn bskut baby cuma ibu bapa kne pantau laa

it