HILANGKAN SELESEMA DAN BATUK

Saya sudah masuk 18w1d. Masalah yg saya hadapi sekarang.. sy mengalami selesema dan batuk yg sudah berlarutan lebih dari seminggu. Sy pernah cuba makan paracetamol. Tp baiknya sekejap.. saya dah cuba hidu guna menthol crystal untuk hilang hidung tersumbat. Tapi sekejap je baik.. sekarang jadi agak tak selesa dengan dua benda ni. Jadi mcm mana nak hilangkan nya yer

11 Balas

Saya pun sama. batuk smpai terkencing lebih 2 bulan. dah check klinik mmg x ada apa2. ubat batuk dr bg mkn pun tak berkesan last² sy xmkn pun sbb ubat² takut effect baby. just amik madu tualang pure. org kata cara mkn madu tu kena guna sudu plastic masuk dlm air suam baru minum. sy x buat cmtu pun sbb sy xtahu masa tu. batuk kurang kejap lps mkn tu pastu batuk balik smpai melarat smpai lebih 2 bulan. seksa sgt² mmg kena pakai pad. apa pun pegi check klinik dulu n kalau xboleh juga, cuba ikhtiar mkn madu pure dgn cara yg betul..

minum air suam2 bnyk2..bila rasa tekak gatal2 je minum air..boleh try limau nipis campur madu dengan hirisan bawang merah rendam smua bahan2 tu selama 2 jam keats baru minum..guna sudu sikit2 ..jngn minum air lpas minum..saya pregnant 38week aritu batuk sampai terkencing2 seksanya rasa ...jngn mkn bnda minyak pedas dan sejuk..kena sabar batuk mmg susah nk lega..saya sebulan baru lega..harap2 boleh membantu sis..itu pengalaman saya..sekarang saya dah bersalin secara ceaser bby 20hari ❤️ 😃

1y ago

terima kasih

paracetamol bukan ubat untuk selsema dan batuk. nak hilangkan sakit, ye boleh ambil paracetamol. rujuk doktor/farmasi untuk dpatkan ubat selsema & batuk yg sesuai utk pregnancy

ubat batuk beli brand prospan,selsema beli sterimar,tiap kali hembus hingus,spray je sterimar dlm hidung...sy dlu smpai pkai pmpers sebab tkncingbyk masa btuk

Pergi klinik sis. Saya masa pregnant akan pergi klinik kalau tak sihat. Tak berani nak makan ubat sebarangan, risau baby dalam perut.

Utk batuk, dr akn bg ubat kumur yg berangin. Legakan tekak. Selsema, sy on humidifier supaya lembab lg. 🙂

sy masa mengandung hari itu batuk Deman g jumpa doktor selalu . doktor bagi sesuai untuk kita .

Sama macam saya, doctor tak bagi ubat batuk. Dia suruh minum air suam campur madu jee

minum lemon kosong atau tambah madu

minum air suam byk