Baby Kecik + Nadi Laju

Saya Stress..before check up, saya timbang berat kat office guna electronic scale..berat just bertambah 0.7kg dari check up yg lama..so senang hati la sure xkne bising ngn nurse KK n doc..sampai KK guna scale biasa jadik naik 2kg..Ya ampunn...kene marah..sy tanya gak kenapa lari jauh dedua scale..alasan doc n nurse scale dorang selenggara hari2..sy bgtaula sy keje hospital swasta scale pon mmg hari2 selenggara..final answer; Awak bukak buku sini so ekot je scale sini..dr scan baby sy kecik 3weeks..means dr 13minggu jadi 10 minggu..xsempat duduk lagi depan doc; doc da bising marah2..siap pesan lepas ni mkn nasi suku je..lg 2 mggu naik lagi berat kne minum air gulaa...adoiilaaa siap ugut gitu tp xdela nk risau sgt pasal air gula cuz sy xde diabetic pon buat msa ni...sy memang xde selera makan..makan nasi muntah..makan pon mmg kuantiti sikit, lepas 4-5suap da stop sbb perut jd senak..jenuh memikir..baby da la kecik..doc bg makan sikit je..cane baby mk membeso..pastu taktaula nape..doc ckp nadi laju..5x cek still 120+ bacaan nadi..since blik dr KK tu terus jd kmurungan..nak makan pun da jd serba salah. Cek nadi hari2 kat tempat kje elok je pulak.. Ade sapa2 ke yg kene cam sy..mohon bg pandangan...ni 1st pregnancy..agak blur2 lagi

2 Balas

penimbang electronic dgn penimbang biasa memang bacaan tak sama. kita kena follow penimbang dkat klinik tu je klau kita follow up situ, klau follow up dkt hospital kena follow penimbang hospital. . bab pemakanan tu, no need makan dlm kuantiti utk 2 org pun. suku-suku separuh bukan maksud baby takkan cukup makan. baby cuma serap segala zat apa yg kita makan. jd klau awak mkn yg tak berkhasiat maka baby pun akan dapat zat yg tak berkhasiat. awak keje hospital sepatutnya awak lebih arif bab2 mcm ni. kadang situasi dkat tempat yg kita selesa dgn tempat lain tak sama, klau awak asyik bandingkan tempat awak mcm ni mcm tu, klinik mcm ni mcm tu. memang awak takkan jumpa keselesaan. 😊

4y ago

btul dengan pendapat sis...kalu kita bnyak banding2 memg susa nk serasi so.kena ikut d mn kita berada..bukn ikut keselesaan diri sendri

sis Cuba minum susu anmum...