Bibir kering mengelupas gatal

Saya skrg dah 30w, masa masuk 3rd trimester bibir tiba2 jadi kering sngt sampai mengelupas. Dia bukan setakat kering je , gatal , pedih pun sekali. Kadang bila mengelupas sampai berdarah dan keluar cecair. Kita pulak cikgu, bila mengajar buka mulut sikit da rasa terkoyak bibirnya. Pergi klinik doc cakap sbb pembawakan/hormon mengandung. Masalahnya saya yang tak tahan sbb kadang2 gatal dia sampai habis satu muka, paling teruk bila biji mata pun rasa gatal. Ada siapa2 yang ada petua nak kurangkan rasa ni tak? Dah la skrg cuaca panas lagi la tak selesa. Saya xde alergi tapi still sepanjang pregnant ni saya mmg elak makan bnda2 yang gatal. Air pun saya minum air kosong je, kalau betul teringin air manis baru saya minum tu pun seteguk 2. #bantusharing #firstmom #firsttimemom

7 Balas

kalo mcm sy plak, sememangnya kulit sensitif sebelum mengandung lagi pastu vaseline & aloevera memang dah xberkesan utk bibir sy..lagi menyebabkan kering..cara sy sekarang, selepas mandi sy akan sapu nipis je minyak kelapa kat bibir pastu bg dia meresap jap, sy sapu lipbalm sebamed plak pastu..memang akan pedih la skit kalo sapu masa kulit bibir kering tu..cara sy amik masa skit tp ia berkesan utk sy..lipbalm tu kena selalu pakai bilamasa rasa bibir dh kering..pastu elakkan lipstick jenis yg mengeringkan, cari lipstick yg bahan dia ada vit E atau yg melembabkan bibir..

sama macam saya sis. bibir ni kering sangat, tangan pulak gatal nak kopek2 sebab dah menggelupas. bila dh tumbuh kulit baru, rasa tegang sgt, nak makan pun sakit. lepas tu menggelupas lagi, gatal2. end up, saya beli lip balm yg ada menthol. bila pakai dia berangin je, tpi bila pakai masa bibir luka, mmg pedih sikit. tpi ok sangat, tak gatal dah and bibir jadi soft. kene rajin reapply.

Saya tengah alami benda ni sekarang. Ubat klinik tak jalan doc pun taktau punca. Last2 pergi Caring farmasi, farmasis suggest cream ni tapi mahal total rm150. Sebelum guna better consult doctor sebab awak pregnant. Yang alesone tu ada steroid. Saya baru pakai sehari alhamdulillah nampak kesan. Luka makin berkurang

sis try scrub bibir guna mediheal panteno lips , Sy pakai seminggu je dh nampak hasil , boleh cari dekat Guardian Sy beli yg scrub dngn lips mask . mmng berkesan Sy pnya bibir mmng masalah kering Smpai berdarah ii since 2019 lagi , mcm ii try xberkesan langsung .

12mo ago

tapi kalau ada luka Kene tahan pedih laa sikit .

hormon kehamilan salah satu. ubtan2 spt ubt cair darah juga salah satunya. beli vaselin sapu pd bibir secara kerap. elakkan menjilat bibir sbb akan jadikannya lbh teruk

Sy hidung yg kering terus ada allergy blk. Baik kipas atau ac kering jgk. Kne spray bru lega.

Been there before. Saya sapu Vaseline kat bibir. Untuk muka awak boleh pakai aloevera gel

12mo ago

Ada luka tak? Saya kadang2 je pedih tapi tak luka. Nanti check up awak boleh inform doktor ya.