Bibir kering mengelupas gatal

Saya skrg dah 30w, masa masuk 3rd trimester bibir tiba2 jadi kering sngt sampai mengelupas. Dia bukan setakat kering je , gatal , pedih pun sekali. Kadang bila mengelupas sampai berdarah dan keluar cecair. Kita pulak cikgu, bila mengajar buka mulut sikit da rasa terkoyak bibirnya. Pergi klinik doc cakap sbb pembawakan/hormon mengandung. Masalahnya saya yang tak tahan sbb kadang2 gatal dia sampai habis satu muka, paling teruk bila biji mata pun rasa gatal. Ada siapa2 yang ada petua nak kurangkan rasa ni tak? Dah la skrg cuaca panas lagi la tak selesa. Saya xde alergi tapi still sepanjang pregnant ni saya mmg elak makan bnda2 yang gatal. Air pun saya minum air kosong je, kalau betul teringin air manis baru saya minum tu pun seteguk 2. #bantusharing #firstmom #firsttimemom

7 Balas

Saya tengah alami benda ni sekarang. Ubat klinik tak jalan doc pun taktau punca. Last2 pergi Caring farmasi, farmasis suggest cream ni tapi mahal total rm150. Sebelum guna better consult doctor sebab awak pregnant. Yang alesone tu ada steroid. Saya baru pakai sehari alhamdulillah nampak kesan. Luka makin berkurang