Adakah saya baik baik saja???.

Saya sering Dan terlalu mudah menangis Tanpa sebab sudah 1 tahun Lebih,adakah saya okey??? Adakah saya baik baik ja???,saya takut untuk jumpa pakar psikologi,saya cuma nak tahu kalau saya sebenarnya okey atau TIDAK!? Apa pendapat mummy²??? Kalau pendapat ANDA saya tak okey, saya akan dapatkan pakar,dah 1 tahun Lebih macam ni,rasa biasa ja sebelum ni ,tapi lately ni baru terfikir kenapa ya ??? Aku selalu menangis macam ni,mudah sangat nak sedih sedih Dan terfikir tak best lah perasaan selalu menangis macam ni,tak happy..

5 Balas

sis sama dgn sy. Doc kata depression. waktu sy taktahan dulu sbb sy emosi ada anak tp asyik nangis kadang stress anak bising. Tp bila sy nak relax dlm bilik,sy perasan sy terus menangis. Sy selalu call husband time dia keje sbb sy ingat kalau bgtau dan lepaskan kat org kita lega tp sbb sy takut dia tension sy asyik call,kerja dia jd terganggu,sy diam nangis sendiri. Bila call je husband sy nangis. mula² lega tp bila dapat pejam mata,bangun tu nangis lagi. Ada lah beberapa bulan mcmni. Satu hari tu sy taktahan sbb sy rasa ada tak kena dan sampai bila mcmni takut dan kesian kat anak dan suami. anak² sy dah besar waktu ni anak bongsu 4thn. sy terus pegi klinik swasta dekat dgn rumah sbb sy nak doc check apa masalah sy sbb bila kita nangis kan kita sakit kepala dan dada. Sy juga ada rasa sesuatu yg rasa mcm nak luka kan diri cth bila sy nangis sy ketap bibir sbb taknak anak dgr tp masa yg sama sy rasa sy nak potong mulut sy. Sbb tu sy pegi klinik. Sampai klinik dpn doctor tu bila dia tanya sy sakit apa? sy terus tak terungkap..sy terus nangis nangis nangis. Doc terkejut tgk lpstu dia tanya dan kita cerita semua. Doc bagi ubat penenang dan surat refer psikatri tp sy tak pergi sbb takut. Jd bila sy tgh teruk sy makan 1bj..sy dpt tidur kemudian bangun sy okay. Tp jgn depends pd ubat. sy cuba control juga. cth harini sy makan ubat bila sy rasa nangis nak dtg sy control sy call suami ajak dia bercakap dulu dlm fon cerita². kadang2 suami sy balik tgh malam sy ajak dia keluar rumah naik kereta janji keluar rumah amik angin ,tgk jalan raya. Rumah sy dkt dgn Klcc 15min je..jd biasa sy round kemudian pusing balik..tido. Makan ubat tu bila tak tahan je. Alhamdulillah slowly ok. Husband org paling best utk sy sbb sy takleh ckp dgn org lain sbb diaorg takpaham takut kena cop tak bahagia. padahal takde pape. Kalau sis boleh buat mcm oklah boleh try

2y ago

sama lah awak kita pun macam tu,mungkin saya pun patut jumpa pakar,terima kasih maaf ,saya baru baca baru on,terima kasih awak sangat membantu..

Sis kata dah setahun mengalami gini maka sebelum ni tidak..pasti ada sesuatu yg memakan hati sis utk terasa gini, any incident yg masih tersimpan dlm hati. Sis muslim or non, maaf yer jika muslim maka cuba rapatkan diri connection with Allah sbb semuanye akan tenang dgn keizinan illahi. Jika non muslim, u need to hv someone trustworthy to speak out to feel relief and best is a physicatary consultant.. that will keep ur secret. Try to do yoga for ketenangan. Dont get panic and there is ntg wrg with u if u able to think u r more sensitive these year..everyone hv problem in life and take things lighter to go thru tough time. Hope the best healing of heart n mind .. think positive and all will be fine. Jumpa consultant might be they able to assist n check.

baik pg jumpa pakar psikiatri. selalu org x nagis tanpa sebab. mesti ade sbb, mcm kak sye cpt nagis gak tapi ade sebab la. tgok drama sedih ke movie sedih ke. atau baca cerita sedih mcm accident tu ke kematian ke. xde pulak xde sebab die nangis. pg jumpa pakar ya. kdg2 ade benda dlm fikiran kite, tapi kite x reti nak luah mcm mne. sbb tu pon boleh jadi sedih.

2y ago

baik,terima kasih kak..

no.. u r not ok sis..!! plss kena dptkan rawatan dgn pkar dgn segera.. mental issue bkn bnda main.. kdg kita xsdr kita depression & sometime plg truk kena panic attack skli anxiety.. plss take care ya..p/s : sy nasihat sbb sy pernah alami nya & still on ubat just beza dia skrg sy takla seteruk dlu.. doakan sy ya 🥰

2y ago

alright thankyou,maaf i baru baca ,sebab barun on terima kasih i pun dapat saranan yang sama dari mommy yang lain juga,semoga u tenang dan sihat selalu..

16 dah sis