Baby baru 3m ++ tapi mengandung lagi..tolongggggg

Saya serba salah sebab suami suruh cuci,katanya tak mampu utk byr pengasuh kemudian hari sbb tanggungan kini hampir rm1500 tiap bulan utk pengasuh dan taski anak2 seramai 3 org,malahan previous baby baru menjangkau 3bulan lebih. Saya belum berkesempatan utk ikat atau implant krn doc nak bagi appointment lain sbb mase tu saya svd deliver jadi tak bole terus ikat..nak pakai implant pulak kena appointment dulu,last2 sangkut. Saya nak baby ni tapi keadaan kesihatan n badan tak izinkan,ade darah tinggi dan hampir 5bulan akan morning sickness teruk sampaikan prrvious pregnancy saya ditahan di wad hospital kerana tidak bole makan atau minum,akan muntah semula sampai buah pinggang kecut. Allah je tau sakit hati dan serba salah saya dgn keputusan suami suruh cuci kandungan ni.

52 Balas

Allahuu kenapa lah dah jadi baru suruh gugur lah apa lah. nak gugurkan ni hanya doktor saja boleh nilai & bg keputusan. itu pun atas dasar kesihatan & high risk. kalau doktor tgk masih ok, mmg kena teruskan jua. masa bersama suami tak pakai kondom ke? kalau tak mesti tak mengandung, kan? puan pun kena cakna juga ttg ni. anak sebelum ni sgt2 kecil lg & mcm2 masalah ada masa puan mengandung, puan masih tak berjaga2? sepatutnya puan makan pil perancang dulu kalau kata kemudian nak implan ke apa sbb nak elak jadi mcmni lah. dah makan pil pun boleh mengandung apatah lg tak ada apa2 perancang. skrg ni mmg puan kena ke klinik & jujur dgn keadaan puan. berdasarkan risiko yg puan tulis tu, mesti puan akan dirujuk ke pakar. so kt pakar bincang lah elok2 & tgk apa pakar nilai. cuma lepasni tolonglah jgn jadi lg mcmni. kesian badan, kesian anak2.

1y ago

Negara malaysia ni la paling senang rasanya bab merancang.. Semua kerajaan sediakan.. Masa kt hospital lg org dr perancang keluarga siap2 edar risalah.. Keluar wad boleh trus pegi.. Adoii semoga dipermudahkan urusan ibu ni