Scan ultrasound tapi tak nampak baby

Saya sepatutnya telah berada pada 6 minggu kehamilan, tapi bila saya scan ultrasound di klinik, doctor cakap kantung masih belum nampak. Mungkin masih di awal kehamilan. Adakah benar?

13 Balas

sy pon same..smlm keluar drh sikit trus g klinik scan doktor xnmpk ape..sruh dtg lgi 2minggu..cek drh thu brpe minggu mengandung xboleh sebb urut sy pyh nk dpt..try cucuk xkeluar drh..tpi hati risau sebb mmg xnmpk ape dlm perut nie😪😪..1time baby xde pengamalan😣😣

3y ago

kita tunggu lagi ye sis..saya pon first time juga.. insyaallah jom kita keep positive n eat healthy. insyaallah our baby is there..😘

saya gi scan masa 7 weeks. kena kuar balik sebab bladder tak full. lepas minum air, rasa nak terkencing sgt sgt baru masuk balik n nampak. tu pun baby rupanya 5 weeks je baru. Kesimpulannya maybe sis masih di awal kehamilan juga. insyallah ok tu 😘

3y ago

this is significant note ni..okeh saya ingat point ni sebelum pergi scan..thanx much sis🥰

Saya pun mcm tu jgk pegi scan 6week ikut app..tapi xda nmpk apa2 lagi.doc suruh dtg lagi 2week..utk ank 1st n 2nd selalu sy scan 8w keatas..baru nmpk.kali ni saja nak scan awal..

mmg tk nmpk klu kulit tebal sis..mcm sy..last2 masuk ikot bawah tgk..alhamdulillah ada dia comel kt situ..pd sy tak sakit pon mse check bawah tu..huhu tktaula org lain

Ye betul sy masa scan pun xnampak lg. Try dtg lagi 2 minggu sis.. selagi sis xde spotting or bleeding xyah risau yaa.. bykkan rehat jee n think positiv

2y ago

Xsama setiap org sis. Sy 6w bru nmpk kantung. Org lain ada yg 4w, 5w dh nampak. Ada jgk yg lambat 8w.

Ada beberapa sebab masih tak nampak. Mungkin terlampau awal… Mcm klinik yg sy pergi mesin scan dia bagus. Awal kehamilan dah nampak… Mesin mahal agaknya..

6minggu bkn smua org bila scan akn nmpk awk.. jgn risau ok, tgu je 2minggu lgi, atau nk lg best, 10minggu.. insyaallah time nie heartbeat n bby blh nmpk dah

3y ago

tu la lain org lain masa nampak baby bila scan. lega skit bila this is seem normal..okeh noted thanx much sis🥰

ya. kalau nk nmpk mybe kena request tvs. scan dri vagina. mcm Sy dlu sbb kantung pon xnmpk doc suspect luar rahim

3y ago

waaa sakit x tvs😬 na try tunggu lg another several weeks n scan. kalau xnampak may be i ll consider tvs. thanx much ye sis🥰

Bila nk pergi scan, kena pastikan pundi kencing penuh. Minum air bnyk2. Jgn kencing before pergi scan.

3y ago

insyaallah baikk hihi thanx much sis🥰

betul. awak boleh repeat scan masa 8-10 weeks nanti, jangan lupa ambil folic acid and eat healthy ya!

3y ago

sama sama awak 🥰