16week

Saya selalu minum air tebu, tpi bukan pati yg pekat la, cair sikit. tpi ramai kta air tebu tajam dn sebagainya. Sya minum okey je tkde masalah. "Umur bru 18thun"

21 Balas

Makanan yg tajam ni adalah berbeza ikut individu. Sebab tu kalau ikut doktor, tiada makanan yg menyebabkan keguguran. Tiada kajian yg mengatakan sedemikian. Makanya. Ia bergantung pada ketahanan badan masing2. Kawan sekerja sy takut tengok saya makan tembikai. Sebab dia keguguran akibat makan tembikai. Katanya sejukkk. Tapi saya loya teruk hanya tembikai yg boleh sy makan tanpa muntah balik. Selama 2bulan sy hanya makan tembikai hahaha. Alhamdulillah ok je. Saya juga try durian. Try seketui dulu. Tgk ok je... Try satu pangsa. Ok jugak. Terus balun durian kow2 hahaha. Hantu durian. Alhamdulillah baby lasak. Nenas je la suami sy memang tak bagi langsung langsung. Huhu. Tp sy mencuit sikit2 hehehe. Dah suami xbagi, kita pun xmakan laaaaa huhu.

Hai sis... Apa apa yang kita makan ia terpulang pada ketahanan tubuh badan individu itu sendiri,setengah orang makan ok setengah makan xok. Mcm sy keguguran sbb mkn nenas masa awal pregnancy jd bila pregnant nk mkn benda tajam sy amik bila kandungan dh besar tp dlm kuantiti yg sedikit. Apapun beringatlah dlm apa jua yg kita lakukan itu yg paling penting.

Apapun, kalau nak try makan benda yg orang kata "tajam", better amek sikit2 dulu, tengok badan macam mana.... Kalau ok, boleh tambah lagi... Slow2. Jgn terus mendadak balun nenas tiba2 plak. Tkut la kot badan kita kalah dengan maknan tu. Dah efek baby pulak. Dah la amek banyak huhu

Mum sy ckp bole minum air tebu tpi bukan smua org sma.. Lagi satu effect minum tebu bby nnti akn selsema n lama nk hlng.. Mum sy pya pglaman masa prgnnt adik no 2..dri lahir smpi la umur 12thun still selsema..tu yg mum sy psan smpi sy sdri x brni minum air tebu masa preggy ..

As long sesuai baby kata ok, minum je. Tapi jgn minum manis byk sgt. Nanti blh sangkut gdm dan boleh kena keputihan yg banyak. Minum air putih byk sikit, supaya air kencing kita blh keluar asid.

Saya tak tahu puan macam mana, tapi office mate saya minum air tebu perut dia jadi sakit. Cramping teruk sangat sampai ke hospital. Alhamdullilah tak ada apa2. Tapi ya, bahaya juga tu.

Sy pregnant..makan durian...minum air kelapa... Makan nenas... Ok je... Tp air tebu mmg takot... Sbb sblm pregnant kalau minum air tebu mst sesak nafas... Benda lain ok je...

sstengh tkle minum awak bgusla klau awak bole minum .. jngn mimum hari2 suda tebu tu manis nnti tkut sngkut gdm pula kang .

Boleh je minum ikutla sesuai badan sbb tebu tajam + manis. Tp jangan besok belum masuk 20 weeks dah kena insulin hari2.

Memandangkan sis okay je minum, boleh minum tapi jarang kerap. Macam saya, masa mengandung tak minum langsung air tebu