Tanda awal kehamilan

Saya selalu dengar dari orang sekeliling saya salah satu tanda² hamil adalah keluar tompokan darah seperti haid. Saya sedang hamil 5minggu anak pertama tp sy tidak keluar tompokan darah seperti yg diberitahu. Adakah itu normal? Walaubagaimanapun saya masih mengalami tanda² awal kehamilan yg lain seperti sakit payudara, sakit perut seperti datang bulan.

7 Balas

itu sekadar salah satu tanda ya mommy.. tak semua org ada keluar tompokan darah.. mcm sy tak expect pun nak bleeding masa 8w.. tau2 keluar darah fresh je. bukan tompok2 lagi mcm air darahnya turun. tp alhamdulillah baby saya sihat lahir 3.3kg.. tp kalau ada keluar darah tak kisah tompokan atau banyak terus ke hosp ya 😊

spotting or bleeding semasa pregnant adalah perkara yg perlu dipandang serius. boleh jadi itu tanda awal utk gugur. boleh jdi normal. siapa yg layak tentukan? doktor saja yg layak selepas merawat pesakitnya..

Tu salah satu tanda sis..jgan mntak kluar darah yer..saya pregnant stitik darah pun xkluar smpai la nk branak bru kluar darah..alhamdulillah.

Tak semua org akan keluar tompokan darah. Sy pun x pernah alami. Alhamdulillah kandungan sihat smp bersalin. Dah 20 hari.

Itu normal sis.. Slh satu tanda.. Alhamdulilah xde..pglmn sy dlu awl pregnant n ptghn ade bleeding..😅

kalau nak tahu hamil atau x ck guna upt.. tak smestinya hmil kluar tmpokn drh merah..

Sy ss Q&A Dr Maiza utk jawapannya ya sis.