Muntah-muntah

Hi, saya sekarang pregnant 15 weeks, dahh masuk trimester 2. Tapi saya punya muntah masih ada lagi, tak sekerap masa awal mengandung tapi boleh dikatakan 3,4 hari sekali akan muntah. Selera makan dah ada semua benda boleh makan tapi kadang kadang bila dah sudah makan dia termuntah semula makanan tuu. Kenapa yaa? Normal yaa benda tuu? Ingatkan early pregnancy masa trimester 1 je akan muntah-muntah.

6 Balas

saya dulu anak 1st baby perempuan sampai bersalin pun ada muntah tu. cuma tak kerap saja. kena jaga masa makan.makanan pedas memang kena lupakan. bila dah muntah ni perut mudah kena gastrik.

10mo ago

Ohh faham faham, tulahh kena jaga makan je sekarang. Kadang ada makanan yang tak kena kat tekak pun saya muntah balik 😅

Itu semua normal sis… sis jangan risau.. kalau lepas mkn sis muntah sis relax dulu nnty sis mkn lagi.. kalau boleh makan sikit2 tapi kerap..

10mo ago

Tak pelah y penting jangan berat naik mendadak nnty kene buat MGTT pulak

sy pun 15week masih jugak muntah2 tp kadang2 jugak . kerap sakit2 kepala badan tp kejap2 je . normal rasanya .

10mo ago

Hehe sama awak, saya pun kerap sakit kepala dan muntah sekarang. Kalau normal takapelahh risau jugak kann sebab muntah tuu berlarutan 🤣

Saya rasa loya je.. muntahnya tak haha 😅 tak keluar apa pun.. cuma kena makan sikit-sikit tapi kerap

10mo ago

Tulahh ramai cakap makan sesikit tapi kerap kann, hehe okay tu loya je. Saya loya tuu sekali pakej dengan muntah 🤣🤣

kalau kerap sangat perlu makan ubat tahan muntah. takut dehydration

10mo ago

cepat sihat yee. saya pun masih struggle dengan muntah2 ni.

Sy dh 16weeks+ pun still camtu. Msh muntah lps mkn. Tp x kerap Sgt.

10mo ago

Hehe samalah kita sis, takapelahh asalkan baby sihat je. Kita kena kuat sikit jelahh sebab kerap muntah 😅