Kemurungan keguguran

Saya rasa saya kemurungan selepas keguguran, mcm mana ibu ibu disini handle kemurungan. Saya nampak normal, tp kalau saya sorang2 saya akan sedih dan tertekan. kadang kadang tiba2 menangis, rasa sunyi, rasa mcm beban 😭#firstbaby #pleasehelp #bantusharing

13 Balas

bulan 12/2020 saya pegnen tapi gugur. lepastu pegnen lagi bulan 4/2021 tp gugur lagi. kedua2nya kantung sahaja takde janin. jujur cakap sy sangat tertekan. lebih2 lagi bila mertua asyik tanya dah ada isi ke, dah period ke bulan ni. tertekan sangat. mak saya alhamdulillah sgt memahami takde tanya2. tambah lagi tertekan bila kakak ipar(akak belah suami) semuanya pregnant. jujur cakap sy masa tu jdi sakit hati, cemburu, benci dgn semuorang. tambah lagi suami saya mcm endah x endah je perasaan sy. yg dia tahu suruh saya sabar, sabar dan sabar. tapi sebenarnya puan. apa yg kita kene buat. 1 bende je. iaitu BERSYUKUR. sy mula tanamkan rasa syukur tu dalam diri saya. sy bsyukur dapat spent time byk dgn suami, syukur dpt tidur lena malam, syukur dpt rehat2, syukur dpt rileks, syukur dpt tenangkan diri. sy bersyukur. tu je puan. itu lah yg membantu sy untuk pulihkan emosi saya. saya banyakkan solat hajat, lepastu nangis. solat, lepastu nangis. bende tu buat saya release stress. smpai 1 hari suami ckp kenapa ni ada masalah ke asyik nangis je. sy masa tu mmg dah berlapang dada sgt. sy cuma ckp kt suami, takde apa sayang, saya cuma nak zahirkan rasa syukur sy pd Allah, salahke saya nangis time solat? masa tu dengan suami2 sy sekali nangis n minta maaf pd saya. saya dah tenang puan skrg. tenang sgt2. sampaikan org tanya pun saya dah boleh senyum n cakap, doakan saya ya dapat mengandung dalam keadaan bayi saya sihat. tu je. jdi utk puan, sy doakan puan semoga cepat sembuh fizikal dan emosinya. banyakkan rasa syukur, banyakkan berdoa n menangis pd Allah.

3y ago

masya Allah... syukur... betul, bila kita bersyukur, Allah tambahkan lg nikmat. Sy pun masa TTC, saya didik diri redha, selalu bersyukur, bersedekah, amalkn apa ustaz pesan untuk selalu beristighfar... InsyaAllah tenang.. tenang pun nikmat ❣️

Hai semua. Saya pernah mengalami IUFD baby baru 25 weeks dalam perut pada oct2020. Kemudian feb2021 saya kena ectopic pregnancy pula potong tube belah kiri. Jujurnya saya down. Hari hari nangis. Yelah baru 4 bulan anak saya meninggal dalam perut, saya kena ectopic pregnancy pulak. Tiap malam salahkan diri saya sebab husband saya baik sangat2. Saya rasa sedih sebab tak dpt bg dia baby yg sihat 🥺 tapi husband saya positif dan selalu bagi semangat kt saya. Setiap hari bila tgk kwn2 bersalin, pregnant saya jadi sedih. Sampai satu tahap terpaksa mute diorang sebab taknak rasa down. Now dah 9 bulan +- benda ni berlalu. Saya still ada rasa sedih tu kadang2. Husband selalu marah bila saya tgk gambar baby then sedih sorang2 😂 tapi nak buat macam mana kan? Perasaan sedih tu bukan kita yang cipta. Solusi saya, saya jauhkan diri sendiri dari benda2 yg buatkan saya sedih. Sekarang ni saya baru start ttc sebab saya rasa saya dah ready fizikal dan mental. Doakan saya dan saya doakan semua future mommies kt sini yg sedang menanti rezeki dari-Nya. InshaAllah kita semua kuat menghadapi. Rezeki anak itu akan ada samaada cepat ataupun lambat. Allah lebih mengetahui 💖

saya keguguran 3 bulan lepas, memang kritikal asyik nangis je then saya stress saya uninstall apps ni and pregnancy apps lain. Pastu saya cuba untuk pregnant cepat cepat beli opk lah ape lah. pastu sebulan dua saya macam dah boleh terima hakikat saya dah tak check OPK dah tak check UPT. Tapi time ni suami memang kene bagi tumpuan kat bini sikit. And then Alhamdulillah, saya pregnant balik semua 3 months after that. So key dia, takpe nak sedih jangan jadikan tu beban sebab perasaan tu normal and kene iktiraf kesedihan tu cuma cuba jugak fight bila dah sebulan sedih kene fight untuk buat buat busy untuk tak fokus sangat pada kesedihan tu. maybe dengan cari hobi baru. And ingat normal je rasa sedih sape tak sedih baby first. #sayapungugurbabyfirst

sabar dn redho ye puan..ade hikmah d sebalik y berlaku..Allah mahu bg y terbaik utk puan..pengalaman sy..sy d uji ank sulong meninggal semasa d lahirkan..cinta pertama kami..kali kedua mengandung Allah uji lg..masa mengandung 3 bulan.. heartbeat bb behenti..segalanye gelap terasa..harapan seperti terhenti..sampai satu saat..sy redho..sy ikhlaskan hati..sy mohon pd Allah..sesungguhnye Allah itu Maha mndengar..hampir 3 taun sy terpkse mnunggu..setelah d uji kematian dn keguguran..Sy percaya dgn rezeki Allah..sekarang sy telah d kurniakan 5 org ank y semua sihat dn comel...ikut kn sy mengandung 8 org..meninggal sorg dn ggur 2 org..puan kena percaya dgn rzki Allah selepas ini..satu kehilangan bkn utk selamanye..

bersabarlah puan.. setiap ujian ni ad manisnya.. Allah uji krna Allah sygkan kita & tahu kita kuat mnghadapinya.. sy jugak baru lepas sebulan kegguran first baby jugak.. puan kena buat aktiviti utk mngilangkan rasa sedih tu , sentiasa brbual dgn suami @ call ahli keluarga @ rakan utk mngelakkan sunyi.. bnykkan beristigfar ye.. insya’allah hati akan lapang&redha.. insya’allah kita doakan smoga ad rezeki utk menimang cahaya mata lagi.. 😁💪🏻💪🏻

setiap individu xsama, bgantung diri sndri.. sy buat sibuk atau sesuatu yg boleh tarik perhatian saya.. skrg pun masih lgi ingt, kdg2 nangis klu tetiba teringat... nk tgok baby pun terusik hati ni, apatah lg tgok ipar, adik bradik, biras yg preggy/ada ank, tambah2 yg tny 'dh ada isi ke' tp fikir n ingtkn diri akn qada dan qadar.. klu x, bln 9 ni dh due 🥲 penantian 3thn blom masanya...

saya baru keguguran 2 bulan lepas. check hospital sebab bleeding teruk, awal2 nmpk jantung tapi lepas seminggu janin tk membesar dan jantung tk berdegup dah. awal2 mmg tertekan, tngk kawan2 mengandung, kakak bersalin. happy and sedih utk dri sendiri. tapi saya yakin Allah ada, dan Dia tau apa yg terbaik untuk kita.#firstbaby

Takziah. Sabar. Redho. Istighfar & ingat Allah. Dengan mengingat Allah hati akan menjadi tenang. Semua yg berlaku ada hikmahnya. Rezeki anak akan datang tepat pada masanya. Percaya pada Allah. Sibukkan diri & elakkan bersendirian serta stop cari masa berfikir pasal yg dh terjadi ok.

elakkan dari tgok fb,ig segala media sosial sebab dari situ akan nmpak bnyak posting tntang baby. saya dulu gugur tiap kali buka fb akan nmpak org post pasal baby. jadi saya elakkan dari situ dan sibukkan diri dgn kerja. bnyakkan berbual dgn husband untuk dptkan semangat balik.

saya pernah rasa mcm sis..kehamilan ke2, pertama kali keguguran..saya selalu menangis dalam bilik gelap sorang2, kepala rasa berat. saya banyak bercerita dengan suami, saya bagitahu apa yg saya rasa. pelan2 hilang perasaan tu. selepas 3bulan dari keguguran tu lekat lagi.