Please answer, kalau ada yg punya pengalaman sama ... #firstbaby

saya punya last period 1/8 so smpai hri ni dikira 7w+ & cek upt on 9/9 positive(kalau ikutkan date ni smpai la 19/9 dh 5w), gi klinik 19/9 utk scan nampak kantung shj and dr ckp baru 4w+ & akhir kata dri dr dia ckap takut baby tak berkembang, sebab ada kantung shj & baru 4 week.. #pleasehelp sy risau sgt tnggu lgi 3 weeks 😭 hope baby ade perkembangan ...

8 Balas

Ikut pengalaman sy sebagai frontliner, doc akan cakap mcm tu berdasarkan apa yg pesakit bagitau. Puan bagitau LMP puan 1/8 dan puan tau positif tu 9/9 dan puan cek kat klinik 19/9. Doc kira dari LMP puan berapa usia kandungan walaupun masa scan baru 4w. Sebab tu doc cakap baby tak berkembang. Kadang kira ikut LMP tak semestinya tepat sebab kita tak tau bila jadinya proses persenyawaan dan perlekatan telur kat rahim tu berlaku. Kalau buat hCg blood test, yg ni mungkin kita boleh tau berapa usia kandungan kita sebenarnya. Sy LMP ari tu 11/5/2020. Tapi tau pregnant (lepas buat hCg blood test) 13/8/2020. Jauh gap tu. Kalau ikut LMP dah 14w dah tapi ikut result darah dan scan baru 4w pregnant. Doc kira EDD sy ikut scan, tak ikut LMP pun

3y ago

Ikut je tarikh EDD yg doc dah bg.

Sama macam kes saya ya. LMP 26 June. 14 August first UPT positive. First scan 24 August kalau ikutkan dah 7 minggu tapi nampak kantung kecik saja. Datang balik scan selepas 3 minggu baru nampak baby dan dengar heartbeat. Based on EDD baby baru 7 weeks. InsyaAllah semua okay tu. Puan jangan risau sangat ya.

Saya dulu rahim kosong sampai la 7w baru nampak kantung, now dah 13w alhamdulillah semua dah lengkap tapi doc cakap ukuran baby lari tarikh 2-3 hari. Kadang kita bagitahu tarikh last period semua mmg betul tapi kita taktahu ovulation date kita yg tepat. ada org lambat. sbb tu baby tak sama macam tarikh

mungkin proses penempelan baby awk lambat sbb tu bru 4w .. hiraukan jela ckap dr tu, skrg ni fokus mkan folic acid je.. nt bila dh 7w ke ats bru g repeat scan balik

Taktahu kenapa doktor awak cakap macam tuh sebab kandungan awal lagi tuh. 4w mmg nampak kantung je. By 6w baru lah boleh nampak kantung + jantung + janin

3y ago

btl tu klau 4w blm nmpk apa2 lg

MCM sy la dulu 5w scan masih tak nmpk apa² cuma kantung shj 10w baru nmpk . awal lg tu , tunggu ya insyaallah ada . jaga diri baik-baik . ❤️

Saya dulu pon scan mula2 nampak kantung ja.. banyak kali scan jugak baru nampak ada baby. Alhamdulillah.. jgn risau.. banyakkan berdoa..

sama mcm sy, ikut kiraan 5w. tapi cuma nmpk ketul Kecil je. then doc suro dtg 2 mggu lepas tu