Mertua dan Nama anak

Saya pregnant da 34w, mak mertua seboleh2 nak namakan baby saya, saya ada suggest nama lain yg saya suka kat suami, suami cakap mak dia nak nama tu jugak.. hurm macam mana nak tolak nama tu baik2 tanpa masam muka dgn suami dan mertua? #advicepls

76 Balas

Sis cari nama sedap, gabungkan dgn nama mak mertua sis nak tu. Ikutkan je sis. Lumrah memg kadg rasa x puas hati. Tapi, org tua ni diorg ni excited nak timang cucu. Jadi layankan je sis. Daripada bermasam muka, tak elok. Sesama mertua n menantu.

meluat btl dengan gaya mil macam ni. Orang susa2 kandung 9 bulan, senang sedap mulut mau letak nama ikut suka dia. Kalau nak sangat namakan baby tu, dia pi la beranak sendiri. elehh sibuk.. harap suami sis memahami la perasaan sis dan tidak terikut sangat perasaan mak dia tu..

Sy paling tak suka org sibuk² nak namakan anak² sy.. Sy akan seboleh mungkin tolak secara baik.. Maybe akan ada yang kecik hati tapi nak buat macam mana.. Anak sendiri kita ada hak..

letak je laa nama yg awk nak. awk yg mengandung, awk yg sakit. kalau suami nk jugak ikut mak dia, sruh suami gi angkat sumpah tukar nama ikut kehendak awk. nak tgok apa mak dia nk cakap. suami pon macam takleh pikir mana keutamaan dia skrg😑

Mcm sy juga dulu masa anak pertama.. Ex kata mak dia nak bagi nama.. So, terpaksa mengalah.. Alhamdulillah nama yg sy nak bagi tu akhirnya dapat kat anak kedua 🤭 Sekarang nie pregnant ank ke 3.. Belum tau jantina g.. Huhu, belum cari nama

Kadang2 ambik hati mertua tu perkara yg baik jugak. Mne tau blh jd cucu kesayangan die 😜 memang la anak tu kt yg mengandungkan dan lahirkan. Xsalah kan. Suruh die panggilkan je nama die nak. Yg kt daftarkan nama yg kt nak. Settle.

utk mengelak dr bermasam muka, ada baiknya buat gabungan nama, salah 1 gabungan tu yg sdri pilih. Mcm sya pak mertua bagi 1 nama, husband 1 nama.. masa register sya tambah depan 1 nama. Haah.. adil. Biar sama² puas hati.

saya bca luahan awk ni pun sya rsa menyampah btul😩 sya ni pun nk namakan anak, suami bangkang haritu. nama saya nak adam naufal suami pulak nak akif anaqi last2 nk puaskan hati dua2 saya letak akif naufal settle

Tak suka isu macam ni lah. Kita yang mengandung, orang lain yabg sibuk nak letak nama. Saya haritu pun macam sis. Saya buat taktahu je saya keep panggil baby dalam perut dengan nama yang saya suka.

kalau I, I letak je nama pilihan I.. mertua bukan boleh buat ape pon. mase ni lah suami kena main peranan sikit.. kalau Jenis suami 'anak mak' habis lah kite.. makan hati jelaa...😌😌